Ako premijer kaže, biće prelevmana

Problem sa viškom mleka moguće je rešiti i uvođem zaštitne carine – prelevmana, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

16:35

Default images
Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, ministarstvo razmatra sve opicije i namera Vlade i premijera Alkesandra Vučića jeste da po svaku cenu spasimo ovaj sektor.

“Radna grupa će proceniti potrebu uvođenja prelevmana, ali ako je premijer rekao da će biti uvedeni – biće uvedeni”, rekla je ona gostujući u Kažiprstu na B92.

Ministarka ne očekuje neka kontramere od Brisela povodom zaštite proizvođača mleka i veruje da će Brisel imati razumavanja kao i do sada, ističući da je Srbija imala katastrofalne pregovore prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje da li razmišlja o ostavci s obzirom da opozicija kritikuje njen rad, Bogosavljević Bošković kaže da je njeno ministarstvo upravo od njih nasledilo mnoge probleme.

“Nisam čula šta to nisam uradila ja ili moje ministastvo? Mnogo toga su mi ostavili u nasledstvo što me čini neefikasnom, reč je o glavnim stubovima poljoprivrede i gorućim problemima i ne vidim otkuda im moralno pravo da me na to podsećaju", upitala je ministarka.

Malinari, osigurajte se

Ministarvo poljoprivrede obećalo je i finansijsku pomoć malinarima kojima je grad naneo štetu.

"Ne bih rekla da je uništen čitav ovogodišnji rod i očekujem da ne bude šteta onolika koliko se sada procenjuje. Nasledili smo loš sistem protivgradne zaštite, a sada smo dogovorili da uradimo novi zakon čijim usvajanjem će to biti u našoj nadležnosti“, rekla je ona.

Ministarka očekuje da će zakon biti usvojen „vrlo brzo“, ali napominje da će važiti tek od naredne godine.

Ona je apelovala na poljoprivrednike da se osiguraju ili da investiraju u protivgradnu mrežu.

Bogosavljević Bošković kaže da je ministarstvo imalo otvoren dijalog juče na sastanku sa proizvođačima maline i da je dogovoreno da se napravi nezavisna Komisija koja će izaći na lice mesa i proceniti štetu.

Ona podseća i da je formirana stručna Radna grupa koja obilazi poljoprivrednike i savetuje ih kako da ožive pogođene malinjake.

Takođe, podseća da lokalne samouprave treba da podnesu zahtev Komisji za nadoknadu štete.

"Komisija u skladu sa svojim mogućnostima procenjuje koliko može da nadomesti štetu. Sve što je u našoj mogućnosti mi ćemo uraditi“ , rekla je ona i dodala da će se pomoći i onim akoji nisu bili osigurani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: