Banke Šabiću: Menjaćemo, fali vreme

Sve poslovne banke u Srbiji koje je upozorio Rodoljub šabić spremne su da promene proceduru za obradu podataka o ličnosti, ali traže dodatno vreme za to.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

14:05

Default images
Foto: Thinkstock

Svih 29 poslovnih banaka kojima je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić uputio Upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti iskazale su spremnost da preduzmu mere za promenu procedure, ali su zatražile duži rok za to, saopštio je danas poverenik.

"Banke su se pritom pozivale na to da je za sprovođenje mera potrebnih radi otklanjanja nepravilnosti potrebno dosta vremena, ali i na informacije da će navodno u kratkom roku biti sprovedene izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojima će se 'legalizovati' zadržavanje fotokopija dokumenata koje se sada vrši bez zakonskog osnova", piše u saopštenju.

Kako je nevedeno, poverenik će se početkom sledeće sedmice sresti s predsednikom i generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije, a odmah potom doneti rešenja kojima se za ubuduće zabranjuje prikupljanje fotokopija dokumenata bez osnova, a za uklanjanje i uništavanje već prikupljenih dokumenata utvrđuje primeren rok.

Poverenik ocenjuje da je i ovaj postupak nadzora potvrdio "zabrinjavajuću činjenicu da država, kao i u nizu drugih oblasti, ni u oblasti bankarskog poslovanja nije obezbedila ostvarivanje ustavne garancije da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom".

"Očigledno je da se suprotno Ustavu i Zakonu o zaštiti podata o ličnosti veliki deo obrada podataka o ličnosti u ovoj oblasti sprovodi na osnovu podzakonskih akata Narodne banke Srbije ili internih procedura poslovne banke", piše u saopštenju.

Poverenik je još tokom marta uputio na adrese svih banaka Upozorenje da na različite načine vrše nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti tako što, bez osnova u zakonu, zahtevaju i zadržavaju fotokopije određenih dokumenata koje sadrže lične podatke (lične karte i pasoše lica ovlašćenih za zastupanje, lica sa kartona deponovanih potpisa i ovlašćenih donosilaca naloga i gotovine, vlasnika 25% ili više upravljačkog dela, predsednika i članova skupštine stanara, zdravstvene legitimacije nekih lica itd.).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: