Ilić: Gradiće se most na Jadru

Na reci Jadar u Dragincu počeće izgradnja mosta koji će zameniti pontonski most, rečeno je prilikom posete ministra za vanredne situacije Velimira Ilića.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

17:03

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Ilić je posle sastanka sa lokalnim vlastima rekao Tanjugu da su sredstva za izgradnju mosta obezbeđena iz donacija Evropske unije i da se očekuje da radovi ubrzo počnu.

Ilić je podsetio da je u prošlogodisnjim majskim poplavama srušen most preko Jadra i da je privremeno zamenjen pontonskim mostom koji je postavila vojska. Ilić je rekao i da su predstavnici lokalne samouprave pokrenuli i pitanje imovine fabirke "Viskoza" u stečaju, čij ije većinski vlasnik država.

Prema njegovim rečima, fabrika raspolaže sa 140 hektara zemljišta od čega se deo nalazi na lokaciji u pravcu Banje Koviljače i može biti iskorišten za razvoj turizma.

On je rekao i da je predloženo da se zaštiti fabrička imovina, a da se proizvodne hale, koje su kompletno opremljeno infrastrukturom ponude potencijalnim investitorima za pokretanja sopstvenog biznisa.

Ilić je, podsetivši da su i poljoprivrednici iz lozničkog kraja pretrpeli velike štete zbog izlivanja jalovišta rudnika "Stolica" kod Kostajnice naveo da je na sastanku razgovarano i o saniranju tog zemljišta.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da stručnjaci ispitaju zemljište i nađu rešenje za "čišćenje teških metala" kako bi se poljoprivredna proizvodnja organizovala na najbolji mogući način.

Ilić je naglasio i da je "to je dosta veliki i skup projekat koji moramo da odradimo, jer je proizvodnja hrane na tom području jednostavno "obeležena crveno" i ljudi imaju problema oko plasmana".

"To su sve teme koju ću pokrenuti na vladi i obavestiću premijera i vladu i razgovarati kako bi se uradilo sve što moguće", naveo je on dodavši da će pokrenuti i pitanje plaćanja strelaca za protivgradnim stanicama.

Prema njegovim rečima, u Loznici, kao i u drugim mestima gotovo je nemoguće naći ljude koji za 2400 dinara mesečno, koliko je propisano, hoće da budu strelci na protivgradnim stanicama.

Ilić kaže i da je neophodno pronaći način na koji bi lokalna samouprava mogla da doplati strelcima određeni iznos, a da pri tome ne krše propise i potom plaća kazne.

On je rekao i da u brdsko planinskim selima žive staračka domaćinstva koja i nisu sposobna da budu strelci protivgradne zaštite dodao da je razgovarano o sistemu automatskih protivgradnih stanica.

"Dogovoreno je da se ide na nabavku dve automatske protivgradne stanice koje bi bile eksperimentalne... da vidimo kako će funkcionisati taj sistem da se elektronskim navođenjem raketa i gađaju gradonosni oblaci", rekao je on.

Ilić je prethodno posetio Krupanj gde je sa predstavnicima opštine razgovarao o saniranju klizišta i saobraćajnica oštećenih u prošlogodišnjim poplavama.

On je najavio i da će na jalovištu nekadašnjeg rudnika "Stolice" u Kostajniku biti izgrađena, pored postojećih, još jedan brana kako bi se sprečilo da opasne materije cure u Kostajnički potok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: