Drobnjak hoće akcize, Vujović ne da

U Srbiji je prošle godine izgrađeno 64 kilometra auto-puta, a u 2015. godini 90 kilometara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

16:01

Default images
Foto: Thinkstock

Iako je najavljeno da će skoro 260 kilometara puteva ove godine biti osposobljeno za saobraćaj, Srbija i dalje ostaje pri dnu svetske lestvice po putnoj infrastrukturi, na 114. od 144 mesta.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavljuje početak osposobljavanja puteva za saobraćaj i povećanje bezbednosti na putevima u Srbiji, u šta će biti uloženo 400 miliona evra. Projekat bi trebalo da traje četiri godine i da u tom periodu bude osposobljeno za bezbedno saobraćanje 1.100 kilometara puteva. "Posao su dobile domaće kompanije. I to nam je vrlo značajno jer hoćemo zaista da vidimo domaće kompanije da rade, ali da rade u roku, da rade u utvrđenom kvalitetu", kaže Mihajlovićeva.

Međutim, već se kasni. Kako B92 saznaje, sređivanje puteva je trebalo da počne još u aprilu, ali nije jer projektantski instituti nisu završili posao na vreme. To priznaje i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

"Tačno, trebalo je da počne prošlog meseca. Šta se desilo, desilo se da su projektanti malo kasnili, zato što imaju mnogo posla", kaže Drobnjak.

Srbija je danas druga po skupoći održavanja puteva u regionu. Specijalista Svetske banke za transport i puteve Svetlana Vukanović ističe da su uštede neminovne.

"Tu bi kao što kažem moglo da se sačuva 30 odsto recimo, da bude jeftinije nego što je sad", kaže Vukanovićeva.

Ipak, prvi čovek srpskih puteva Zoran Drobnjak ne vidi tako crno celu situaciju.

"Pa ja imam na to da kažem nešto. Pa nije tačno da je održavanje skupo u Srbiji. U Srbiji Javno preduzeće Putevi ima manje od 100 miliona za 15 hiljada kilometara puteva", tvrdi Drobnjak.

Da bi se obezbedilo dovoljno novca za putnu infrastrukturu, jedan od načina je i vraćanje akcize na gorivo. Međutim, prema saznanjima B92, tome se protivi ministar finansija Dušan Vujović.

Na pitanje da li je za vraćanje akciza, Drobnjak kaže: Pa to je broj jedan, i ja to tražim već četiri, pet godina da se vrate akcize.

"Jedna od ideja koje smo mi dali kako da poboljšamo i da obezbedimo novac za održavanje jeste kroz vraćanje akciza. Moram da priznam da trenutno za to novca nema i da su procene Ministarstva finansija da to nije pravi put", kaže Zorana Mihajlović.

Jedna od ideja ministarke Mihajlović krajem prošle godine bilo je i uvođenje vinjeta, ali ona sada kaže da je ta ideja za sada stavljena sa strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: