"Direktori nisu čuli: Tito je umro"

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da prvih 50 firmi sa spiska 526 firmi za privatizaciju duguje četiri milijarde evra, od čega polovinu državi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

13:31

Default images
Foto: Thinkstock

"Zamislite da mi sada u privredni sistem možemo da upumpamo četiri milijarde evra, šta bi nam to značilo", kazao je on na sastanku s novinarima.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je naveo da je recimo 90 miliona evra dug IMT-a, preduzeća sa 639 zaposlenih, koje mesečno proizvede svega 12 do 15 traktora.

"To nije industrija, to je manufaktura, to je neodrživo", rekao je direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Sertić je naveo da je dug Laste 85 miliona evra, od čega 30 miliona evra duguju bankama i drugim privatnim poveriocima i istakao da je teško naći kupca za prodaju kapitala firmi kada su opterećene ogromnim dugovima.

Realnost je, kako je naveo, da će većina tih preduzeća sa liste za privatizaciju otići u stečaj, jer nemaju tržište, obrtni kapital ni radnu snagu.

Sertić je, ipak, napomenuo da će država učiniti sve da omogući uslove da sva preduzeća koja mogu da prežive budu prodata, ali i upozorio rukovodstva tih firmi da moraju da se angažuju i daju svoj dopinos.

Na sastanku je naveden i primer Azotare, koja je Srbijagasu dugovala 24 milijarde dinara, zbog čega je taj dug konvertovan u kapital i Srbijagas je postao njen većinski vlasnik, a Srbijagas potražuje ukupno 35 milijardi dinara od ostalih preduzeća u restrukturiranju.
Foto: Thinkstock
Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je kazao da je proces privatizacije pokazao da je veliki problem neodgovornost direktora firmi, od kojih neki nisu svesni toga da je, kako je naveo, Josip Broz Tito umro.

S druge strane, problem je i procena kapitala, odnosno fer tržišna vrednost, obračunata na dan 31. 12. 2013. godine, koja je precenjena.

Da je to tako, Šubara je naveo primer Želvoza, čiji kapital po toj proceni vredi 17 miliona evra, a naknadno je utvrđena vrednost od 4,6 miliona evra. "Imamo kupca iz Italije, jedan od tri najveća u svetu u toj industriji, koji hoće Želvoz, ali kada vide brojke…", kazao je Šubara.

Slično je i s PIK Zemunom, koji u knjigama vredi 56 miliona evra, a realno je da se proda za 10 miliona evra.

Zbog toga će jedna od izmena Zakona o privatizaciji biti i uvođenje obaveze svim tim firmama da u roku od 30 dana urade novu procenu vrednosti kapitala.

Na pitanje kako će nova procena da da realne rezultate koje, kako tvrde, nije dala prethodna, a izvodile su je iste licencirane revizorske kuće, predstavnici Ministarstva privrede nisu dali baš jasan odgovor, navodeći da je to realnost s kojom se u Srbiji suočavamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: