Ipak neće biti vinjeta u Srbiji

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da se uvođenje vinjeta radi održavanja puteva u Srbiji ne planira.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

11:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

Mihajlovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom uvođenju vinjeta radi održavanja puteva, rekla da se to ne planira.

Navela je i da trenutno nema novca da bi mogao biti vraćen model po kome se deo novca od akciza na gorivo izdvaja za održavanje puteva.

"Procena Ministarstva finansija je da to nije pravi put, ali to ne znači da mi nećemo nastaviti da objašnjavamo da je to mnogo bolje", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se od novca koji se naplati od putarina ne održavaju samo auto-putevi, već i putevi drugog i trećeg reda, a često i lokalni putevi.

Mihajlovićeva je u novembru prošle godine za "Blic" najavila da bi naplatu putarine u Srbiji za šest do osam meseci mogle da zamene vinjete i da se razmatra mogućnost da, osim na auto-putevima, one važe i na putevima prvog reda.

Da je pomalo ishitreno iznela tu ideju u javnost sama ministarka je priznala nakon nekoliko dana navodeći da država još nije donela odluku o uvođenju vinjeta za naplatu putarine u Srbiji i da se čeka analiza efekata uvođenja tog sistema.

Mihajlovićeva danas, međutim, nije navela da li je analiza rađena, koji su njeni rezultati i zašto se od ideje uvođenja vinjeta odustalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: