Da razvijemo IT treba i do 20 mil €

U IT infrastrukturu i Data centre u Srbiji potrebno je uložiti od 10 do 20 miliona evra godišnje da bi se preduzeća i privreda razvijali i pratili trendove.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.05.2015.

15:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je izjavio Tanjugu analitičar IT tržišta u Srbiji Milovan Matijević.

Razvoj IT infrastrukture je neophodan da bi se uspešno razvijalo tržište telekomunikacija, bankarski sektor, javna preduzeća, ali i državne i sve ostale institucije koje moraju da čuvaju određenu količinu podataka, ukazao je Matijević, koji je organizovao DATUM konferenciju "Data centri i IT infrastruktura" i "Poslovna softverska rešenja" u Beogradu.

Najveća ulaganja u razvoj IT infrastrukture u Srbiji sprovode telekomunikacioni operateri i banke, koje su takođe veliki investitori u tu oblast, zbog razvoja elektronskog i mobilnog bankarstva, istakao je Matijević.

On je ukazao da je na Data centrima bazirano poslovanje svih velikih tehnoloških i IT kompanija, koje u svom radu moraju imati izuzetno kvalitetnu informatičku podršku.

"U Srbiji zahtevi korisnika da imaju pristup informacijama i podacima u svakom trenutku i na svakom mestu, teraju kompanije ponuđače da imaju "ozbiljno" razvijenu IT infrastrukturu", kazao je Matijević.

Mobilni operateri, istakao je, prednjače u razvoju te infrastrukture, a u Srbiji je u planu i razvoj mobilne tehnologije četvrte generacije, koja će značajno doprineti povećanju postojećih kapaciteta i ubrzanju protoka informacija. On je ukazao da ceo koncept razvoja IT infrastrukture, poslednjih 10 godina, beleži veliki rast u svetu, kao i u Srbiji, zahavaljujući velikoj količini podataka koji svakodnevno nastaju.

Na skupu će se, najavio je on, predstaviti 12 kompanija koje posluju u Srbiji sa svojim novitetima za razvoj IT infrastrukture, a među njima i kompanija Šnajder elektrik koja u Srbiji ima IT firmu u kojoj je zaposleno oko 1.000 ljudi.

Predstavnici te kompanije su ukazali na značaj energetske efikasnosti jer sva oprema koja se koristi za IT infrastrukturu troši mnogo energije, odnosno za tri do pet godina potroši struje u vrednosti jednakoj samoj investiciji u opremu.

Ako je investicija u Data centre oko 10 miliona evra, ti centri će napraviti za tri do pet godina račune za struju u istoj toj vrednosti, zbog čega je važno voditi računa o energetskoj efikasnosti i uštedama, rečeno je na konferenciji.

Takva energetski efikasna rešenja kompanija Šnajder elektrik, između ostalih, razvija u svojoj firmi u Novom Sadu.

Predstavnici kompanije Enel ukazali su da je važno da Data centri, na koje se kompanije oslanjaju u svom radu, budu izgrađeni u skladu sa biznis planom svakog pojedinacnog preduzeća.

Ta činjenica se međutim, kako je istaknuto, često zanemaruje i zbog toga ti Data centri ne mogu da zadovolje potrebe posla kojim se ta kompanija bavi ili su sa njim neusklađeni, zbog čega su i troškovi održavanja tih centara veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: