Konačno dogovor: Svi za "Žeželja"

U Železnicama Srbije danas su potpisana dokumenta o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 19.05.2015.

10:40

Default images
Foto: Tanjug

Tako je obezbeđeno oko 2,5 miliona evra za završetak mosta koji bi trebalo da bude deo pruge Beograd-Budimpešta.

Previđeno je da most bude završen za 17 meseci, a za dodatna tri meseca bi trebalo da budu urađena demontaža privremenog, pontonskog mosta, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja dokumenata. Ankes osnovnog ugovora o izgradnji Žeželjevog mosta, zatim Memorandum o razumevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i ugovor o finansiranju za 2015. godinu, potpisali su generalni direktor Železnica Miroslav Stojčić, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvođača radova, španske kompanije Azvi.

Žeželjev most, porušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a njegova izgradnja počela je 10. marta 2011. godine. Predviđeni datum završetka radova bio je novembar 2013. godine, a izgradnja mosta trebalo je da košta 46 miliona evra.

Izvođač radova je špansko-italijanski konzorcijum Azvi-Tadei-Horta Koslada, a problemi u obnovi mosta su nastali zbog dodatnih radova, koji su uvećali cenu ugovorenog posla.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju dokemanata o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta, kazala da današnji dan vidi kao prekretnicu u izgradnji tog objekta.

"Žeželjev most pretrpeo je nestanak dva puta - 1999. u NATO bombardovanju, a drugi put ga je urušila nezrela politika", istakla je ona i izrazila zadovoljstvo što su se sve zainteresovane strane, Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad, uz podršku Evropske komisije, dogovorile o nastavku gradnje mosta.

Ministarka je istakla da očekuja da se odmah izvođači radova pojave na mostu i obezbede nastavak radova.

Dodala je da je zbog toga što je bilo zastoja u izgradnji mosta godišnji gubitak bio četiri miliona evra, odnosno od 2011. je gubitak bio 16 miliona evra.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je kazao da je Žeželjev most projekat od nacionalnog značaja i da oko njega ne sme da bude dnevno političke debate.

Podsetio je da je Pokrajinska vlada 2011. odlučila da obezbedi dve trećine potrebnog novca za izgradnju mosta, što je 12,7 miliona evra, i da je sada dodatno dala dva miliona evra da most bude završen.

"Most je opomena da politika mora da bude politika saradnje, a ne konfrontacije", kazao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: