BG na vodi: Što ne izgrade, vraćaju

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže sa će u slučaju da se projekat "Beograd na vodi" ne završi u roku, zemlja koja ne bude izgrađena, vratiti Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 18.05.2015.

08:56

Default images
Foto: Tanjug

"Ne možete da svih dva miliona kvadrata gradite u istom trenutku, jer ćete preplaviti tržište. Ideja je da se dva miliona kvadrata ravnomerno rasporedi na određeni vremenski period", rekao je Mali u intervjuu za Danas.

Naveo je da će od razvoja tržišta nekretnina zavisiti to da li će se neke stvari ubrzati ili usporiti i na to se odnosi taj period od 20 do 30 godina, ali i dodao da lično smatra da će to "biti završeno mnogo pre 20 godina". "Druga faza Beograda na vodi u stvari zavisi od nas. Investitor će krenuti da gradi prvu fazu, to su ovih više od 300.000 kvadrata - kula, tržni centar, poslovna zgrada, dve stambene i hotel. Da bi krenuli dalje, mi moramo da izmestimo postojeću Železničku stanicu i da Prokop profunkcioniše u potpunosti. Očekujem da se to završi u potpunosti do kraja 2018. kako bi se 2019. stvorili potpuni uslovi da se sve šine raščiste iz prostora Savskog amfiteatra i kako bi krenula da se radi druga faza", rekao je Mali.

Kako je dodao, ukoliko se ne završi u tom roku, sva zemlja, data inače investitoru u zakup na 99 godina, a koja ne bude izgrađena, vraća se Vladi Srbije.

Na novinarsko podsećanje da je premijer prošle godine rekao da će sve biti gotovo za četiri godine, a da je on rekao da će biti za deset, Mali je rekao da je premijer Vučić mislio na tu prvu fazu.

"Očekujem da ćemo krenuti sa gradnjom do kraja leta ove godine, a onda ćemo sukcesivno krenuti sa gradnjom kako se projekti tih pojedinih zgrada budu završavali. Realan rok je da za dve i po do tri godine, ajde recimo četiri godine, sve to što smo pokrenuli u prvoj fazi bude završeno", rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je Savamala zaštićena ne kao kulturno dobro, već kao ambijent i to će ostati tako.

"Ono što mi želimo da uradimo jeste da sredimo te objekte koji su tamo, da ih renoviramo na isti način kao i Beogradsku zadrugu", rekao je Mali i dodao da se Savamala neće dirati i da je ona kao ambijent zaštićena.

"Taj deo grad će biti originalan i autentičan i neće izgubiti duh koji ima. S druge strane, imate objekte kao što su Beogradska zadruga, zgrada Železničke stanice i Pošte, fabrika kartona Milan Vapa pored ulaza na Sajam, hotel Bristol, ložionica pored Gazele, one, iako lokacijski pripadaju Beogradu na vodi, ostaće u vlasništvu Vlade Srbije", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: