"Nećemo šoping mol u Kneza Miloša"

Opština Savski venac oštro se protivi najavljenoj izgradnji "Plaza centra", dve kule s po 30 spratova i tržnog centra na prostoru nekadašnje zgrade MUP.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2015.

11:20

Default images
Foto: Thinkstock.com

Dušan Dinčić, prvi čovek centralne gradske opštine, uputio je dopis gradonačelniku Siniši Malom, u kome objašnjava zašto su dve saobraćajne studije, koje su radili Urbanistički zavod Beograd i nemačka konsultantska kuća PTV, pokazale da postojeća saobraćajna mreža ne može da podnese uvećane kapacitete, ukoliko bi se izgradio novi tržni centar.

"Eventualnom izgradnjom doći će do drastičnog povećanja broja automobila u Kneza Miloša i Sarajevskoj, što će značajno otežati svakodnevno funkcionisanje Kliničkog centra, pre svega Urgentnog centra", kaže Dinčić. "Prilikom hitnih intervencija, kojih je na stotine svakog dana, svaki minut je važan, a hiljade novih automobila koji bi, prema proračunu samih investitora, kontinuirano ulazili i izlazili iz tržnog centra, neminovno znače saobraćajno zagušenje u najvažnijoj ulici za pristup Urgentnom centru."

Dinčić navodi da izgradnja tržnog centra, koji će biti treći na samo nekoliko kilometara razdaljine, neće poboljšati kvalitet života Beograđana i stanovnika Savskog venca.

"Izgradnjom ovih objekata biće otežan prevoz zbog prvorazrednog značaja koji ima ova gradska saobraćajna arterija. Izgubljeno vreme Beograđana u saobraćajnom zagušenju, u oba smera, biće nemerljivo", zaključuje predsednik opštine Dušan Dinčić, pozivajući gradonačelnika da uloži maksimalan napor kako bi se izbegli mogući nerešivi problemi zbog "Plaza centra".

Projekat čeka osam godina

Izraelska kompanija kupila je građevinsko zemljište u Ulici kneza Miloša još 2007. U poslednjih osam godina u nekoliko navrata najavljivali su da će na hektaru zemljišta izgraditi poslovno-stambeni kompleks. Prema njihovom planu, "Beograd plaza" bi imala dva solitera, luksuzni hotel s pet zvezdica, a na vrhu nebodera nalazio bi se restoran s panoramnim pogledom. Planirana je i izgradnjavelikog tržnog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: