Možemo li računati na gigante ka EU

Donošenje Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o inspekcijama predstavljaju veliku reformu i značajni su pomaci koje je vlada, kaže Uve Fredhajm.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.05.2015.

09:52

Default images

Fredhajm koji je predsednoik Saveta stranih investitora, dodao je da se u narednom periodu mora zadržati stabilno makroekonomsko okruženje i fiskalnu ravnotežu.

"Dozvole se sada dobijaju brže, što će stvoriti pozitivan uticaj na građevinarstvo u Srbiji", rekao je Fredhajm uoči današnje konferencije "Reality Check" i dodao da je svrha tog skupa razgovor o eventualnim poboljšanjima poslovnog ambijenta u Srbiji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je pozitivno ocenio i usvajanje Zakona o radu, koji je donet prošlog leta, a koji je, prema njegovim rečima, u velikoj meri pomogao kompanijama da imaju mnogo dinamičniji način zapošljavanja.

"Sećate se da smo imali i imamo visoku stopu nezaposlenosti u Srbiji i važno je da kompanije budu mnogo fleksibilnije", rekao je predsednik Saveta stranih investitora.

Oblast u kojoj je došlo do poboljšanja, dodao je, jeste i Zakon i privatizaciji, iako, kako je istakao privatizacija državnih preduzeća ide presporo.

"To je više od 500 preduzeća, a tek nekoliko njih je stavljeno na prodaju, odnosno ušlo je u proces restrukturiranja. Bilo je nekih stečaja, ali iz ugla poslovne zajednice, bitno je da se posao završi do kraja i tada poverenje kompanija biti veće", istakao je Fredhajm.

On je naveo da vlada u narednom periodu mora da ima znažan fokus na dve oblasti - da zadrži stabilno makroekonomsko okruženje i ravnotežu u budžetu.

"Stabilno makroekonomsko okruženje je važno za kompanije, kako bi mogle da imaju predvidljivu situaciju, potpomaže bolju transparentnost i stvara povrerenje investitora", ocenio je Fredhajm.

Na pitanje može li Srbija da računa na pomoć velikih kompanija koje posluju u zemlji na putu ka EU, Fredhajm je istakao da se moraju odvojiti kratkoročne reforme i dugoročne ambicije.

"Poruka našeg Saveta je da moramo da budemo nestrpljivi kad je reč o usklađivanju propisa u Srbiji sa zakonima EU i to je dugoročnija perspektiva. Na kratak rok moramo da se trudimo da na terenu imamo implementaciju već donetih zakona što prema našem mišljenju ide previše sporo", istakao je Fredhajm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: