EPS kao "pokusni kunić"

EPS će biti pokazno mesto za sve reforme u javnom sektoru, a sve će pratiti MMF, Svetska banka i EBRD, kaže direktor EPS Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

16:47

Default images
Foto: B92

"Ljudi nisu verovali, ali 1. jula će EPS biti korporativizovan sistem, a ostaje da se usvoji plan finansijske konsolidacije", rekao je Obradović u Kažiprstu B92.

Kako je naveo, do tada će konkretno biti rečeno kakva će biti cenovna politika, kolike uštede se očekuju od procesa korporativizacije, šta će biti sa brojem zaposlenih.

"Pred nama će biti finansijski merljivi zadaci. Kada se to usvoji na vladi, to će onda ući u naš ugovor sa MMF i EBRD", rekao je Obradović.

Direktor EPS nije želeo da govori o brojkama, niti o ceni struje, jer, kako je rekao, sve će biti poznato sredinom juna.

"Čekamo da se usvoji šta se tačno očekuje od EPS i šta će biti mereno. Cena struje će biti deo tog kompleta. Pitanje je samo kada će PES prestati da kroz veštački nisku cenu subvencioniše razne segmente tržišta", rekao je on.

Na pitanja o spornim tenderima, Obradović je rekao da je sve rađeno po zakonu.

Iako je Savet za borbu protiv korupcije ukazivao na tender za brojila, o čemu je govorila i ministarka energetike, Obradović kaže da je tender na najvišem nivou i da su neosnovane kritike da je taj tender u suprotnosti sa interesima domaće privrede.

"Radio sam za interes EPS i države Srbije. Na taj tender sam konkretno ponosan. Pojavile su se četiri grupacije, a u tri su domaći proizvođači. Kako je onda moguće da radimo protiv domaće privrede", kaže Obradović.

Povodom navoda o nabavci uglja uz koji je stigao otpad, Obradović kaže da ni kilogram uglja koji ne zadovoljava standarde neće biti plaćen.

"To je jedna dezinformacija. Sve što ne zadovoljava tehničke parametre u tenderu neće biti plaćeno. Inače je sve urađeno po tenderskoj proceduri u zakonskim okvirima", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: