"Da ne ide narod od nade do nade"

Treba se držati onoga što vidimo, a ne ranije zadatih rokova, kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković govoreći o mogućem povećanju plata i penzija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

17:22

Default images
Foto: Tanjug

Ona je u Kažiprstu B92 rekla da su rezultati dobri, da "nisu incidentni" i da oni predstavljaju trend koji pokazuje drugačiji princip i odnos Vlade prema punjenju budžeta.

Iako nije direktno odgovorila na pitanje o tome da li će i kada će plate i penzije biti povećane, ona je rekla da se "socijalna održivost mera mora uvažavati".

"Ne treba voditi ljude od nade do nade, već dati realne rokove kada će moći da se oseti boljitak. Nije ovaj aranžman sam sebi svrha", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da su njeni odgovori na pitanja o povećanjima koja je najavio premijer Aleksandar Vučić loše interpretirani u javnosti i da nije rekla da je prerano govoriti o povećanjima, već da je "prvi dan razgovora sa MMF-om prerano za priču o toj temi".

"Moramo da govorimo i o tome da da iznošenje u javnosti samo loših vesti i negativnih stvari, zahteva odgovarajući odgovor", rekla je ona istakavši da se u javnosti često iznose "neosnovane prozivke".

Kako je rekla, ključno je to što se uočava razlika u ponašanju prethodnih vlada i ove sad.

"Zakon o obavezi javnih preduzeća da uplate deo dobiti postoji odavno, a sada su obaveze izvršene prvi put. Mi smo se opredelili za poštovanje zakona, ne na papiru, nego u realnosti", kaže ona.

Guvernerka kaže da je realno očekivati sve pozitivnije rezultate, a na pitanje koji je rok kada će građani moći da osete boljitak, kaže:

"Ako mogu da odgovorim iskustvom. Prošle godine mnogi su govorili da će BDP biti na -2, a on je sa krajem prošle godine morao da bude revidiran sa tih crnih slutnji na -1,8. Zatim je prognoza rasta bila na -0,5, a sada se stagnira na nuli. Tako nas istorija uči da negativne brojke nisu toliko niske. Realno je očekivati da budu pozitivne, jer se Vlada na ovaj način odnosi prema budžetu", rekla je ona.

Govoreći o mogućim izborima i njihovom uticaju na srpsku ekonomiju, Tabakovićeva je rekla da "Srbiji uvek treba vođa da vodi i da ima čvrstu ruku, ali da jedan čovek ne može da uradi sam".

Kako je rekla, važno je širiti svest o tome da uvek treba raditi u interesu države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: