Savić: EPS stao na pola puta

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić očekuje da Srbija dobije pozitivnu ocenu Međunarodnog monetarnog fonda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

10:11

Default images

Savić veruje da će MMF biti u osnovi zadovoljan pre svega onim što je urađeno u okviru javnih finansija.

Sa druge strane, MMF neće propustiti priliku da skrene pažnju na ono što je trebalo da se uradi, a nije, a što se na prvom mestu odnosi na javna preduzeća, rekao je Savić na TV Pink.

"MMF će insistirati na nekim stvarima koje nisu urađene dovoljno dobro i ne idu dovoljno brzom dinamikom, ali u osnovi ćemo dobiti pozitivnu ocenu", istakao je Savić.

Savić smatra da je "jedini recept nastaviti mere štednje, nastaviti ono na čemu MMF insistira, znači racionalizacija u javnoj upravi".

Govoreći o javnim preduzećima, Savić je ukazao da se u EPS-u stalo na pola puta, jer je počela korporativizacija, ali da je ta firma prošle godine ponovo imala gubitke i da ipak nije došla "na zelenu granu".

Reorganizacija EPS-a još ne daje rezultate, a povećanje cene struje neće biti dovoljno ukoliko se ništa ne uradi na reorganizaciji firme, istakao je Savić.

On je naveo da su u ovom trenutku dugovi prema EPS-u, odnosno njegova potraživanja, oko milijardu evra i da je teško u takvoj situaciji biti profitabilan.

Savić je dodao da bi država kao većinski vlasnik EPS-a trebalo da razmišlja o izgradnji novih kapaciteta i da bi povećanje cene struje jedino došlo u obzir ukoliko se formira poseban fond za izgradnju budućih kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: