"Da otkažemo kredite, zašto bismo?"

Nema razloga da Srbija poništi kredite za putnu infrastrukturu, pošto je realizacija projekata u toku, kaže potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

14:56

Default images
Foto: Tanjug

"Ne postoji razlog da se bilo koji kredit (za gradnju puteva) vrati. Nadzor postoji, izvođači postoje. Ne postoji ništa što je ugovoreno, a da se novac ne troši", kazala je ona novinarima nakon sastanka sa predstavnicima građevinskih firmi.

Mihajlović je rekla da postoji problem kod korišćenja kredita za železnicu i precizirala da se razmatra promena namene dva kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj, ali nije precizirala o kojim kreditima se radi.

"Platili smo pet miliona evra penala u prošloj godini zato što su ta dva kredita uzeta, a nisu iskorišćena", rekla je ministarka.

Mihajlović je dodala da je predlog Ministarstva saobraćaja da se za te kredite promeni namena ili da se vrate, "jer nas ovako mnogo koštaju".

Direktor EBRD u Beogradu Mateo Patrone kaže da bi Srbija trebalo da otkaže veći deo kredita od ukupno 3,5 milijardi evra koji su joj odobreni a nisu iskorišćeni.

Mihajlovićeva je nalavila da će ove godine biti rehabilitovano 150 kilometara puteva u Srbiji, u vrednosti od skoro 60 miliona evra.

Iz preduzeća "Putevi Srbije" najavljuju da će prvi radovi početi već za desetak dana.

Mihajlović je, nakon sastanka sa predstavnicima više od 70 putarskih preduzeća, izjavila da se ti radovi finansiraju iz kredita Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koji iznosi ukupno nešto više od 400 miliona evra za obnovu puteva u Srbiji.

"Javni pozivi su završeni po kriterijumima Svetske banke i posao za ovu godinu su dobile domaće firme", istakla je Mihajlović.

Ona je poručila da je cilj da se domaće firme angažuju na gradnji puteva i podsetila da su u prethodnom periodu na Koridoru 10 kao glavni izvođači bile angažovane strane firme, dok su domaće radile kao podizvođači.

Ona je rekla da je ostala još jedna neugoovrena deonica na Koridoru 10 na jugu Srpska kuća - Levosoje, u dužini od osam kilometara i pozvala domaće firme da se udruže i konkurišu za dobijanje tog posla.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da će radovi na rehabilitaciji putne mreže početi najpre u Zapadnoj Srbiji, kod Malog Zvornika i Ljubovije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: