SPC godišnje zaradi 140 mil. EUR

U 40 eparhija Srpske pravoslavne crkve godišnje se sakupi oko 140 miliona evra, piše Blic.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2015.

10:43

Default images
Foto: Thinkstock

List navodi da su u vreme krize eparhije SPC bile jedne od najvećih investitora i da je novac ulagan u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, jer im država na sve prihode od prodaje sveća, verskih obreda, izdavanja prostora, ne naplaćuje dažbine.

Od svih prihoda u 40 eparhija SPC godišnje se slije između 130 i 150 miliona evra, otkrio je jedan od insajdera u vrhu SPC.

List navodi i da samo od prodaje sveća i verskih obreda jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje.

"Tu treba dodati i biznis koji je većina eparhija razvila i od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu vinarije. Samo Zahumsko-hercegovačka eparhija u SAD izveze oko 100.000 boca svog vina", objašnjava sagovornik Blica.

Najviše novca u SPC dolazi od donacija, odnosno od "verskog pomodarstva". Novokomponovani vernici misle da će svoje grehe sprati ako daju prilog crkvi. Tako se u jednoj beogradskoj crkvi medju dobrotvorima, čije je ime upisano na ploči, našao poznati kriminalac koji je pre nekoliko godina ubijen u sačekuši, a koji je donirao crkvi 500.000 evra, navodi taj list.

Piše i da država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje sveštenika SPC, za šta će ove godine biti izdvojeno devet miliona evra.

Taj list podseća na slučaj iz februara 2013. godine kada je glavni blagajnik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke S.Ž. uhapšen zbog kradje gotovo milion evra u kešu iz patrijaršijske kase.

On je iz kase, kako se navodi u tekstu, uzeo 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 dolara i 890.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: