Da li šalteri odlaze u istoriju?

Plaćanje preko računara ili mobilnih telefona se sve više razvija, a danas na ovaj način ne samo da plaćamo račune i vršimo uplate, već i štedimo.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

14:02

Default images
Foto: Thinkstock.com

“Za banke su najskuplje usluge koju pružaju klijentu na šalteru. To podrazumeva plaćanje službenika, papire. Zato su itekako zainteresovane da klijente prebace na elektronske načine plaćanja”, objašnjava Aleksandar Vasiljević, rukovodilac Katedre za poslovni menayment na Fakultetu za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu.

Kako kaže, klijenti banaka kod nas nisu dovoljno elektronski pismeni da bi se lako navikli na ove novine. Međutim, ne treba zaboraviti da su ove bankarske usluge iste kao one koje se pružaju na šalterima ali jeftinije. Tako je sasvim izvesno da će se i klijenti sve više interesovati za njih. Najveća mana ovog kanala plaćanja je u tome da nije dovoljno bezbedan. Neoprezan klijent može brzo biti opljačkan elektronskim putem.

Vasiljević kaže da oko ovih loših mogućnosti ne treba praviti dramu. Kod nas su ljudi neoprezni i podatke o elektronskom plaćanju govore prijateljima, pa čak i prodavcima. Njih treba čuvati kao PIN kod kartice. Pored toga i banke uvode posebnu zaštitu. Dosta njih klijentima omogućava plaćanje komunalnim preduzećima i poreznicima, ali ukoliko se novac daje na neki treći račun slede posebne provere, što daje dodatnu sigurnost.

Među banakama koje su među prvima ponudile mogućnost elektronskog poslovanja je Oportjuniti banka, specijalizovana za mali biznis.

“Privrednici koriste to, ali ne onoliko koliko bi mi to želeli mada ih stalno podstičemo da to rade”, objašnjava prvi čovek ove kuće Vladimir Vukotić.

“Imamo zanimljivu uslugu za poljoprivrednike. Ne samo da mogu da plaćaju, već i kredit mogu da podignu uz pomoć običnog tableta. Unesu podatke u odgovarajuću aplikaciju i za jedan sat saznaju da li im je zajam odobren. A i novac već istog dana ili najkasnije sutra mogu da koriste ako je odgovor bio potvrdan”, objašnjava on.

I u ProKredit banci su nedavno otvorili samouslužnu zonu koja radi 24 časa sedam dana u nedelji. Klijenti preko depozitnih sefova mogu da predaju pazare u bilo koje doba dana i noći na tom novom bankomatu. Tu su i druge usluge: nalog za prenos, štampanje dnevnih izvoda, uplate raznih naknada... I građani tako mogu da uplate novac na štednju po viđenju, kupe ili prodaju devize. Uslov je platna kartica pomenute banke.

“Uvođenjem ovih inovacija mi pokazujemo da poštujemo vreme svojih klijenata preduzetnika”, kaže predsednik Upravnog odbora ProKredit banke Borislav Kostadinov.
Zonu je već dobio Beograd, uskoro će i Subotica, a Novi Sad će biti zoniran sredinom maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: