"Čeprkajte po internetu i zaradite"

Ekonomija znanja može najbrže da pokrene srpsku privredu, a ne reindustrijalizacija. To je budućnost za male zemlje i ekonomije, a najbolji primer je Izrael.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.05.2015.

12:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Izrael je 1980-ih godina uspela svoju ekonomiju da obrne od izvoznika južnog voća i brušenja dijamanata u 25. ekonomiju sveta", istakao je programski direktor konferencije o Internet ekonomiji Nova energija, Robert Čoban.

Kako je rekao, od 600 milijardi dolara izraelskog izvoza 300 milijardi je iz IT - sektora i to pritiskom na dugme i takav izvoz nije zavisan od šlepera, aviona, pada cen nafte ili čelika.

"Za male zemlje i ekonomije kakva je naša - to je budućnost, a ne neki pokušaj reindustrijalizacije, već da zadržimo mlade ljude da ostanu ovde i pružimo im uslove. Čuli smo na konferenciji i da je u Rumuniji porez za IT firme nula. Ne moramo ići u Izrael, naši susedi su se već potrudili da stvore uslove", naveo je Čoban.

Prema njegovim rečima, samo temišvarski univerzitet godišnje izbaci IT inženjera koliko i cela Srbija.

To je sve jasna poruka vlastima u Srbiji da je ekonomija znanja put koji će srpskoj ekonomiji i građanima u najkraćem roku doneti boljitak, poručio je Čoban.

Kodirektor konferencije Nova energija Zoran Torbica je kazao da je su na konferenciji bile obuhvaćene različite teme, ali da im je svima zajedničko to da ljudi u Srbiji mogu da se pokrenu i ne žive više od platica“ već da krenu da čeprkaju po Internetu i nešto zarade.

"Ovde su bile dve devojke koje nemaju ni 25 godina, jedna živi u Švedskoj, a jedna u Srbiji i one zarađuju po jednoj fotografiji između 500 i 1.000 evra. Došao je kraj tome da se u Srbiji hoda unazad, ako treba svi da obučemo, na primer, kangu džamps rolere (koji su predstavljeni na konferenciji) i skačemo kao kenguri - treba to da radimo, prosto ne treba više da se sedi i to je ta Nova energija, kao što je osamdesetih godina bio pokret Novi talasa u muzici, Nova energija je vezana za Internet", poručio je Torbica.

On je naveo da je cilj konferencije bio da se našim građanima poruči da na Internetu mogu da prodaju svoje znanje, proizvode i usluge, kao i da ih izvoze pritiskom na dugme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: