Sa novom deponijom postajemo lideri

Sva dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za izbor koncesionara za novu regionalnu deponiju južno od Niša je spremna.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.05.2015.

11:19

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Direktor Republičke razvojne agencije u Nišu Bojan Avramović se nada da će već u septembru biti potpisan i ugovor koji označava početak rokova u izgradnji.

Nova deponija biće napravljena na lokaciji Keleš u Doljevcu, i pokrivaće Niš i još sedam opština tog dela Srbije.

Nakon sutrašnje sednice Gradskog veća, rok za raspisivanje javnog poziva je 15 dana, rekao je Avramović Tanjugu.On je naglasio da je davanje koncesija najkomplikovaniji postupak pokretanja investicija i da je ovde reč o približno 70 miliona evra.

"Ovo je naveća investicija u našoj zemlji koju ne radi vlada i najveća investicija u ovom sektoru na Balkanu" rekao je Avramović.On je dodao da je tehnologija koja će biti primenjena u Nišu do sada urađena samo u Kanadi.

Planirano je da nova deponija ukine ili svede na minimum deponovanje otpada. "Svi ponuđači učestvovaće na konkursu sa rezultatima tehnologija kojima raspolažu, a najbitniji kriterijum biće stepen zagađenja životne sredine" rekao je Avramović. Nova deponija će biti praktično u produžetku postojeće deponije.

"Po prestanku rada stara deponija će ući u projekat sanacije i rekultivacije. Obezbedili smo sredstva za izgradnju prečišćivača za otpadne vode", precizirao je Avramović.

On je naglasio da će izgradnja nove i sanacija stare deponije u Nišu doneti rešenje problema žiteljima Belotinca i još tri okolna sela koji će dobiti pijaću vodu, a kanal kojim prolaže otpadne vode sa deponije biće izmešten sa njihove teritorije.

Prema sadašnjem planu grada Niša i Republičke razvojne agencije, novu deponiju Niš bi trebalo da dobije za dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: