Sutra zvanično stajemo pred MMF

Misija Međunarodnog monetarnog fonda počinje zvanične razgovore sa delegacijim Srbije povodom prve reviziju aranžmana sa Srbijom od 1,2 milijarde evra.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 03.05.2015.

10:09

Default images
Foto: Beta/AP

U Beograd je misija MMF-a, koju predvoditi Zuzana Murgasova, stigla 29. aprila, a planirano je da razgovori traju do 12. maja.

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, privatizacija.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Po dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sa predstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Još nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.

Predstavnici Vlade Srbije očekuje da će misija MMF-a biti zadovoljna rezultatima mera štednje jer je za prava četiri meseca budžetski deficit za oko 50 milijardi dinara manji nego što je bilo planirano.

Na osnovu osnovu dobrih rezultata u budžetu premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio mogućnost da penzije i plate budžetskih korisnika, koje su smanjene od novembra prošle godine, budu povećane od oktobra ove godine, i da će to biti tema o kojoj će u avgustu ragovarati sa predstavnicima MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: