Jagodina postala investicioni raj

Kompanije iz Italije u svojim fabrikama u Jagodini zaposlile su 1.150 radnika, grade najveću fabriku na Balkanu, a investicije premašuju 100 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2015.

09:38

Default images
Foto: Tanjug

Tu nije kraj, kaže predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma dodajući da najmanje dva puta mesečno u Jagodinu dođe neka delegacija iz Italije da razgovara o dislociranju proizvodnje i mogućnostima gradnje svoje fabrike u tom gradu.

Tako multinacionalna kompanija "Vibak" gradi najveću fabriku na Balkanu za proizvodnju poluprofilenskih filmova i lepljivih traka najnovije tehnologije namenjenih u industrijskom pakovanju, koja će, prema rečima Markovića, "biti otvorena krajem avgusta".

Reč je o fabrici površine 70.000 kvadratnih metara, na prostoru od 120.000 kvadratnih metara, a investicija je veća od 70 miliona evra.

U ovoj fabrici, kako je rečeno prilikom polaganja kamena temeljca 18. decembra 2013. godine, biće zaposleno 450 radnika, dok je proizvodnja, u vrednosti 150 miliona evra, namenjena izvozu, najviše u zemlje istočne Evrope, bivšeg Sovjetskog saveza i u regiju Pacifika.

U znak zahvalnosti za dobru saradnju, najvećoj mašini u ovoj fabrici vlasnik je dao ime "Palma".

Prvu fabriku u Jagodini otvorila je u martu 2013. godine kompanija "Confezioni Andrea Serbia" za proizvodnju cerada za autombile visoke klase, i odmah u startu zaposlila 500 radnika. Sada u ovoj fabrici radi 800 radnika, a vlasnik je najavio zaposlenje još 300 radnika, napomenuo je Marković.

Kompanija "Aunde Italia Group" za proizvodnju automobilskih sedišta i interijera, od 1. aprila zapošljava 200 radnika, dok kompanija "Mobil Gruppo Turi" za proizvodnju kuhinjskog nameštaja u Jagodini zapošljava oko 150 radnika.

Jagodina je za strane investitore izgradila Industrijsku zonu površine 150 hektara, na Koridoru 10, u blizini međunarodnog autoputa i železničke pruge, i u potpunosti je komunalno opremila. Investitorima je sve besplatno, a uslovi su zapošljavanje radnika.

Marković je naglasio da je Jagodina zanimljiva stranim investitorima, zbog blizine Koridora, brzog izdavanja dozvola, političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji, dobrih veza i bescarinskog izvoza u Rusiju, Tursku, Belorusiju, Kazahstan,kao i subvencija države za nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: