Zakon o radu: Radnicima još gore

Sindikati su saglasni da Zakon o radu nije doprineo otvaranju novih radnih mesta, već je dodatno narušio prava radnika i nije dao efekte koji su najavljivani.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 02.05.2015.

15:05

Default images
Foto: Freeimages

Devet meseci od početka primene novog zakona, predstavnici resornog ministarstva najavljuju da će se tek nakon što radne grupe završe analizu efekata primene zakona znati da li će biti potrebne izmene ili donošenje novog zakona, a možda ni jedno ni drugo.

Poslodavci veruju da bi do izmena moralo kad tad da dođe jer, kako kažu, nije sasvim usklađen sa standardima EU da bi dao očekivane efekte. Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da su efekti Zakona o radu skoro neprimetni i da on nije doprineo niti otvaranju novih radnih mesta, niti laksem primanju u radni odnos. "Naprotiv, sada se lakše otpušta. Lakši prijem radnika i veće zapošljavanje, o tome nema reči...", rekao je Orbović.

Kako je kazao, investicije koje su dovedene u Srbiju su omogućene velikom ulogom premijera Srbije Aleksandra Vučića, ali ne i zbog Zakona o radu, kako se očekivalo i najavljivalo uoči njegovog usvajanja u julu prošle godine.

Orbović je ukazao da su neki poslodavci u Srbiji kroz kolektivne ugovore definisali odnose u skladu sa starim Zakonom o radu, što, kako je kazao, pokazuje socijalnu odgovornost.

Takođe je dodao da su radnici u Srbiji prinuđeni da se ponovo bore za čuvene "tri osmice"(osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja), jer, kako je kazao, zakonski ta prava postoje, ali u praksi vrlo često radnici nemaju ni radno vreme, ni stalne prihode, ni valjane uslove za rad.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da je pravi pokazatelj kako se primena Zakona o radu odrazila u praksi to da su pojedini nemački privrednici odustali od investiranja u Srbiji i da su sindikati i ranije govorili da taj zakon neće rešiti probleme sa kojima se oni koji žele da posluju i ulažu u Srbiji suočavaju.

Kako je kazao, "ispostavilo se da Zakon o radu uopšte nije morao da bude donet, a poslata je lažna poruka investitorima da ulažu, jer je upodobljen sa evropskim zakonodavstvom".

Predsednik ASNS Ranka Savić ukazala je da efekti novog Zakona o radu nisu onakvi kako je vlada najavljivala, a da je jedno od ključnih pitanja koje taj zakon nije rešio - pitanje zarada, jer samo 17 odsto privatnih poslodavaca u Srbiji redovno u dan isplaćuje zarade.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da se nada da će narednih godina u radnom zakonodavstvu "zaživeti još neke promene". On je naveo da se ta poslovna asocijacija nije zalagala za rešenja o kojima se prethodnih dana spekulisalo u javnosti, poput ukidanja plaćanja toplog obroka, pauze i prevoza.

Atanacković je naveo primer da je Zakonom o radu predviđeno da su poslodavci u obavezi da plaćaju topli obrok i da neki od njih daju dnevno dinar za topli obrok, što, kako je, kazao, "ceo zakon i oblast radnog zakonodavstva baca u besmisao".

Atanacković je kazao da strani investitori ukazuju da neke stvari u Srbiji koje se tiču poslovanja nisu rešene na način kako je to praksa u zemljama iz kojih dolaze.

"Promena Zakona o radu je nešto sto je pozitivno i mi smo ocenili da to nisu dovoljni efekti i da on ne ispunjava još uvek ono što postavlja EU i on ne liči dovoljno na evropsko zakonodavstvo", rekao je Atanacković.

Radne grupe koje se bave analizom efekata Zakona o radu trebalo bi da završe taj posao do septembra, nakon čega će biti poznato da li će biti potrebne nove izmene ili novi zakon, a možda ni jedno ni drugo, najavila je šef sektora za socijalni dijalog u Ministarstvu rada Jesenka Čvoro.

"Na osnovu analiza, do septembra treba da se iskristališu dalji pravci razvoja radnog zakonodavstva, a nakon toga radna grupa treba da ponudi konkretna rešenja", rekla je Čvoro. Radno zakonodavstvo se, kako je kazala, nije menjalo više od 10 godina, dodajući da je to materija koja će se ubuduće češće menjati i uskladjivati sa standardima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: