“Postoji podela među sindikatima“

Predsednica ASNS Ranka Savić izjavila je da u Srbiji postoji 25 hiljada registovanih sindikata i da postoje podele među njima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.05.2015.

21:11

Default images

Ona je gostujući na TV B92 rekla da je potrebno da politička elita bude spremna da menja zakone kako bi sindikati efikasno delovali.

“Sindikati dele sudbinu države i društva. Ukoliko je naša regulativa takva kakva je onda neće doći do promena“, navela je ona.

Prvi čovek Unije poslodavaca Nebojša Atanacković izjavio je da su Izmene zakona o radu nastale pod evrposkim uticajima i uticajem drugih sindikata.

Atanacković je naveo da glavni razlog zbog kojeg radnicima privatnici nisu privlačni kao državne firme jeste problem isplate plata.

“Mi statistički gledano imamo veću zaposlesnost nego pre dve godine. Jedno vreme smo pokušavali da se izborimo sa neplaćanjem radnika tako da poslodavac bude kažnjen ukoliko ne isplaćuje radnike. Mi se piatmo zašto država ne stavi na prvo mesto plate. Mnoge države su to primenile. Prvo što poslodavac treba da uradi je da da porez državi i da isplati radnike, ali se često dešava da radnici ostaju zakinuti“, naveo je Atanacković, gostujući na B92.

Ranka Savić je navela da je veliki problem i zapošljavanje partijskih kadrova.

“Moramo da otpustimo partijske kadrove, da ostavimo one radnike koji su na tim položajima deset ili 15 godina“, naglasila je ona.

Ona je izjavila da je potrebno promeniti percepciju koju mnogi imaju o sindikatima.

“Percepcija je da sindikat služi za organizaciju putovanja, slavlja, toga ima svuda i to treba da bude prevaziđeno“, rekla je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: