Za mesečni zakup daju 25.000 evra

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, koji je vladina agencija, već pet godina skupo plaća iznajmljivanje poslovnog prostora koji je u privatnom vlasništvu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

20:30

Default images

Za razliku od Direktorata, većina državnih institucija kao svoje prostorije koristi zgrade koje su u vlasništvu Republike Srbije.

S jedne strane sprovode se mere fiskalne konsolidacije, koje oseća veliki broj građana, dok s druge strane neki državni organi ne brinu koliko šta košta. U Direktoratu kažu da je sve urađeno po zakonu.

"Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je u sadašnjem poslovnom prostoru od 2009. godine, na osnovu zakupa koji je sproveden u potpunosti po tada važećem zakonu. Osnovna cena mesečnog zakupa poslovnog prostora za mesec mart 2015. bila je 3.062.974 dinara."

Pitanja kako je izabrana baš lokacija u poslovnoj zgradi u Bulevaru Zorana Đinđića koja mesečno košta više od 25.000 evra i da li se razmatralo više različitih ponuda, ostala su bez odgovora.

Pošto novac za Direktorat stiže iz Evropske unije, ministarka Zorana Mihajlović smatra da je najvažnije da Direktorat nije budžetska institucija.

"Direktorat nije budžetska institucija, tako da budžet i građani ove zemlje ne plaćaju taj prostor. Upravni odbor Direktorata je doneo odluku da promeni takav način funkcionisanja i da pokušaju da nađu neki drugi prostor i smanje svoje troškove", navela je Mihajlovićeva na Aerodromu u Beogradu.

Na konstataciju novinara da premijer Aleksandar Vučić ranije nije dozvolio da se povećaju plate u sličnom telu - Agenciji za kontrolu letenja i da i Direktorat ima veze sa budžetom, Mihajlovićeva je rekla da su Direktorat i Agencija različite institucije.

Ona je dodala da je vazdušni saobraćaj najbolji deo u sektoru saobraćaja i pohvalila rad Direktorata i Agencije.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić kaže da je problem to što Direktorat diskreciono odlučuje koji će prostor zakupiti.

"Nema obavezne procedure nadmetanja, nema obaveznog traženja onog ko bi ponudio poslovni prostor pod najpovoljnijim uslovima", kaže Nenadić

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo u poslednjih pet godina platio je blizu dva miliona evra za iznajmljivanje poslovnog prostora u zgradi u Bulevaru Zorana Đinđića. Iz Direktorata nam je kratko rečeno da će od avgusta prestati sa tom praksom i da će tražiti poslovni prostor u državnoj svojini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: