MMF dolazi u kontrolu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda u sredu će doći u Srbiju i početi razgovore o prvoj reviziji aranžmana sa Srbijom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

20:30

Default images
Foto: Beta/AP

Stručnjaci MMF-a proveravaće šta je urađeno u prethodnom periodu i utvrditi koje su buduće obaveze Vlade. Prva provera učinjenog. Eksperti MMF-a do sredine maja razgovaraće sa predstavnicima Vlade i Narodne banke o učinjenom, ali i o daljim obavezama Srbije.

"Mi smo veoma zadovoljni sa onim što smo uradili u prethodnom periodu. Imamo sve pozitivne efekte tako da potpuno spremni dočekujemo MMF, da razgovaramo o svim elemnetima šta je to što je urađeno, da im prikažemo rezultate koje su oni najavili. Verovatno će korigovati procenu za Srbiju što je izuzetno važno u ovom trenutku i da vidimo od poslova u drugoj polovini godine šta nas čeka", kaže Željko Sertić, ministar privrede.

Pomaci su vidljivi, ali ima još dosta posla. Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec kaže da će među temama razgovora biti i pitanja restruktuiranja javnih preduzeća, posebno EPS-a i Srbijagasa.

"Kada je reč o povećanju cene struje, ja mislim da je to jedno od pitanja. Mislim da je važnije pitanje od toga da li će srtuja da poskupi 5, 10 ili 20 odsto, koliko je reskturiran EPS, njegova dalja profesionalizacija, osposobljavanje da na duži rok funkioniše bez gubitaka", kaže Bajec.

Moguće vraćanje plata i penzija realnije je očekivati od septembra.

"Tako da će u svakom slučaju biti poruka MMF-a da ovo nije aranžman od tri meseca nego o tri godine, da sa dobrim rezultatima treba izdržati što duže, a da ono što je tek počelo da se radi da se radi mnogo intezivnije tokom ove, ali i naredne dve godine", navodi Bajec.

Srbija nema potrebe da strepi od revizije, poručuju iz Saveta guvernera Centralne banke. Prva faza programa, koja podrazumeva monetarnu stabilnost, uspešno je urađena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: