"Novčanik države možda, a radnika?"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da su položaj i plate zaposlenih u Srbiji u "izuzetno lošem stanju".

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 28.04.2015.

14:29

Default images
Foto: Thinkstock.com

Orbović je na konferenciji za novinare s predstavnicima sindikata "Nezavisnost" i Sindikata penzionera, povodom jučerašnje izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je novčanik države sada pristojan, istakao da su se "sredstva iz novčanika radnika i građana Srbije prelila u budžet".

"Do kraja godine bi trebalo da dođe do nivelacije, pa da i naši novčanici budu pristojni", rekao je on. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Branislav Čanak istakao je nezadovoljstvo socijalnim statusom radnika i "jazom između vlade i radnika koji se sve više širi".

"Ne vidim šta danas slave naslednici samoupravljača. Sada imate za deset ćevapa, dogodine nećete imati ni za jedan", dodao je uoči najavljenog tradicionalnog Prvomajskog uranka.

Čanak je rekao da sumnja i u očuvanje štednje u bankama, kada je 70 odsto ukupnog broja penzija progresivno smanjeno.

"Nije mi jasno kako neko misli da onaj ko je uzeo deo kolektivne štednje, neće sutra uzeti i deo individualne", rekao je dodajući da je "i Tito 1965. godine doneo odluku o reformi koja je stala pred Savezom komunista, jer sve može da se menja osim vlasti".

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović ocenio je da je država "otela pravo na normalan život penzionerima" koji, kako je rekao, ne traže povećanja, već da im se vrati uzeto.

"Mi nismo protiv Vlade, nego je Vlada protiv nas. Ona je zavukla ruku u naš džep", istakao je Vujasinović.

Dodao je da je udruženje neprijatno iznenađeno radom onih koji "treba da štite penzionere, a prvi su podržali odluku Vlade".

Duboko smo razočarani partijama leve orijentacije kao što su Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista, a najviše smo ražočarani Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Savezom penzionera", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: