Subvencije otvaraju vrata preduzeća

Država je za podsticanje zapošljavanja izdvojila 2,8 milijardi dinara, što je pet puta više nego prethodne godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

11:22

Default images
Foto: Thinkstock.com

Izdvojeno je i dodatnih 500.000 dinara za zapošljavanje invalida, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Na prezentaciji Programa mera aktivne politike zapošljavanju u 2015. godini, on je pozvao preduzeća da u što većoj meri zapošljavaju kadrove sa evidencije nezaposlenih, a na preporuku Nacionalne službe.

Set mera koji se odnosi na zapošljavanje nezaposlenih donosi poslodavcu subvencije od 150.000 dinara za svakog zaposlenog, odnosno 180.000 dinara za zaposleno lice sa invaliditetom, sa obavezom da ga zadrži 24 meseca u radnom odnosu. Mi ćemo već početkom maja napraviti prve preseke koliko se poslodavaca javilo na javni poziv za podsticaje za zapošljavanje koji je raspisan krajem marta i kakvo je interesovanje privrednika, rekao je Martinović na skupu u Privrednoj komori Beograda (PKB).

On je dodao da je za ovu godinu karakteristično da su svi javni pozivi usmereni prema realnom ili privatnom sektoru, a od deset programa samo jedan uključuje i javna preduzeća, odnosno javni sektor.

"Na početku smo realizacije mera u ovoj godini i pravi je trenutak da se sretnemo sa privrednicima koji će biti naši partneri ne samo u ovom programu, nego i mimo podsticaja koje daje Nacionalna služba za zapošljavanje", kazao je Martinović.

Ističući da se očekuje da svi poslodavci koji žele da zapošljavaju iskoriste podsticaje države i Nacionalne službe, on je ocenio da "zahvaljujući tome, u Srbiji može da bude angažovano više od 5.000 lica u programe stručne prakse i preko 2.000 lica u otvaranju novih radnih mesta".

"Imamo posebne mere i za korisnike socijalne pomoći i želimo da bude veliko interesovanje za ovu meru", poručio je Martinović.

Kad govorimo o podsticajima za zapošljavanje oni se pre svega odnose na privatni realni sektor i verujemo da je to jedini pravi nacin za povećanje broja zaposlenih na duži rok a sve ostalo bi bile kratkorocne mere, rekao je izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: