"Vraćamo u život Petrohemiju i FAP"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da pre kraja maja budu potpisani prvi ugovori sa kompanijom SISU koji će omogućiti pokretanje proizvodnje u FAP-u.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

08:38

Default images
Foto: Tanjug

Takođe, on ističe da bi uskoro trebalo da bude rešena sudbina petrohemijskog kompleksa.

Vučić je rekao da očekuje da će posle potpisivanja ugovora u FAP-u biti postepeno pokretana proizvodnja koja će dovesti do 600-700 radnih mesta u ovoj fabrici i da će na taj način ceo taj kraj dobiti novi život.

Govoreći o petrohemijskom kompleksu, Vučić je rekao da očekuje veliku pomoć Gasproma oko Petrohemije i najavio da će sutra ili prekosutra imati razgovore sa ruskim ambasadorom kako bi se ovaj problem što pre rešio.

On je rekao i da Azotara može da obezbeđuje profit smanjenjem cene gasa na ispod 300 dolara na hiljadu kubnih metara gasa u Pančevu, što je realno očekivati.

Srpski premijer očekuje privredni rast veći od dva odsto u 2016.godini što će Srbiju uvrstiti u red najboljih zemalja u Evropskoj uniji, a da će tome, kako je naveo, u velikoj meri doprineti paljenje druge peći u Železari i njen rad u punom kapacitetu.

Premijer je rekao da Železara više neće imati ni dinara gubitaka, niti će dobijati dinara državne pomoći, ali da dobri rezultati u ovom preduzeću nisu razlog da Telekom ostane u državnom vlasništvu, jer kako je rekao, sada država može da postigne najveću cenu za Telekom i istakao da ova kompanija može bolje da posluje u privatnom vlasništvu.

Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za Južni gasni koridor, jer želi diverzifikaciju po pitanju snabdevanja energentima.

On je kazao da gas koji bi dolazio ovim gasovodom nije dovoljan, jer bi samo mali deo gasa ostao kod nas. Međutim, zbog diverzifikacije izvora, Srbija je zainteresovana, kako kaže, da učestvuje u tome.

On je postavio pitanje, šta ako Evropa zaustavi gas iz Rusije, i ukazao na sukob između Rusije i Turaka oko Jermenije, kao i terorističke napade u Makedoniji, preko koje bi trebalo da ide taj koridor.

Vučić je govoreći o privredi kazao da je obilaznica Obrenovac-Surčin najveći problem, i da se o tome vode razgovori sa Kinom i Azerbejdžanom. Srbiji je, preko njegovim rečima, potreban most preko Vinče, a ceo ovaj projekat staje 470 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: