"Neuspeh samo Koridori i Putevi"

Ministarka Zorana Mihajlović istakla je da je, u oblasti koju pokriva, postignuto mnogo uspeha, navodeći pre svega da je izgrađeno mnogo više puteva i mostova.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

16:25

Default images
Foto: Tanjug

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u prethodnih godinu dana pokrenulo mnoge ukočene projekte. Sada se gradi 10 puta više kilometara auto-puteva.

Ministarka je istakla da je Vlada ubrzala stare projekte i da ima nove, kao što su "Beograd na vodi" i modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Mihajlovićeva je kao neuspeh okarakterisala to što još nisu spojena preduzeća "Koridori" i "Putevi Srbije" i smatra da to mora da se završi.

S druge strane, kao najveći uspeh ministarka ističe Zakon o planiranju i izgradnji, smanjenje vremena za izdavanje građevinske dozvole za manje od mesec dana. Srbija je po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola bila na 186. mestu Svetske banke, jer je za dobijanje tog dokumenta u proseku bilo potrebno 264 dana. Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji su usvojene u decembru 2014. i njima se omogućava izdavanje građevinskih dozvola za najviše 28 dana.

Srbija je u periodu od 2004. do 2013. u proseku gradila 15 km auto-puteva godišnje. U 2015. i 2016. godini biće pušteno u saobraćaj 158 kilometara auto-puteva, što je i do deset puta više od godišnjeg proseka za period 2004-2013. godine.

Iz sredstava ruskog kredita za obnovu železničke infrastrukture i nabavku dizel motornih vozova ukupne vrednosti 940 miliona dolara, realizuju se Aneks 1 vrednosti 90 miliona dolara u kome se gradi 15 km drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo i Aneks 2.1 vrednosti 48 miliona dolara namenjen rekonstrukciji 68 km pruge na tri severne deonice Koridora 10.

Potpisan je i Aneks 5 u vrednosti 100 miliona dolara, kojim će Železnicama Srbije biti isporučeno 27 dizel motornih vozova, a isporuka počinje u ovoj godini. Projekti za deonice Stara Pazova - Novi Sad i Resnik-Valjevo su u završnoj fazi.

Iz sredstava kuvajtskog kredita realizuje se prva faza izgradnje stanice Beograd centar, u vrednosti od 25,7 milion evra u okviru koje će biti izgrađeno šest staničnih koloseka i elektronsko regulisanje saobraćaja. Radovi će biti završeni 26. januara 2016. godine.

Time će stanica Beograd centar početi da preuzima funkcije glavne stanice, dok će prostor na dosadašnjoj Glavnoj stanici od 80 hektara postati najatraktivnija gradska lokacija, kroz realizaciju projekta "Beograd na vodi".

Tokom trećeg sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu mađarsko-srpske železnice između Kine, Mađarske i Srbije.

Kompletna studija izvodljivosti projekta biće završena do 30. juna, sprovode se pripreme kako bi radovi na deonici Stara Pazova - Novi Sad počeli do kraja ove godine.

Posle 80 godina je u Beogradu sagrađen još jedan most na Dunavu - most "Mihajlo Pupin", u saradnji s kineskim partnerima, koji je svečano otvoren 18. decembra 2014. Izgradnja preostale saobraćajnice na delu od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta će biti završena do kraja 2015.

Srbija već punih 16 godina nema direktne letove za SAD i Vlada Srbije je usvojila krajem marta 2015. Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Vladom SAD o direktnim letovima između dve zemlje. Er Srbija će biti prva kompanija u regionu bivše Jugoslavije koja će uspostaviti direktne prekookeanske letove i do kraja godine se očekuje konačan dogovor o letovima za SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: