"Zašto da plaća smeće ako ne radi?"

Vlada Srbije je napravila pomake u reformama, naročito u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, ali privreda je i dalje ugušena nepotrebnim nametima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

14:05

Default images
Foto: Beta

"Može se reći da su tek delimično neke stvari urađene, na primer donet je zakon koji reguliše donošenje građevinskih dozvola, što je značajna promena koja će doneti pozitivne rezultate", kazao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

"Ako uzmemo da se građevinske dozvole izdaju na jednom šalteru i u roku od mesec dana - zašto se na takav način ne bi postupilo i u nekim drugih stvarima? Zaista privreda zahteva efikasnu upravu da bi bila efikasna", kaže Atanacković.

Dodao je da je uvođenje elektronske uprave vrh efikasnosti administracije.

Prema njegovim rečima, privrednici koji su članovi UPS-a su najmanje zadovoljnim onim što je urađeno po pitanju poreske reforme u prethodnom periodu, ističući da ta oblast najviše i direktno otperećuje poslodavce.

Atanacković je podsetio da je UPS pre godinu dana, na osnovu razgovora sa privrednicima, napravio desetak predloga za reforme i poboljšanje privrednog ambijenta.

"Možemo biti zadovoljni i donošenjem Zakona o radu, koji nije onakav kakav bi trebalo da bude po evropskim normama i na kojem ćemo morati i dalje da radimo, ali je ipak velika razlika u odnosu na prethodnu situaciju", naglasio je on.

Kada je reč o drugim stvarima koje je UPS tražio, na primer elektronsku upravu, značajno efikasniju državnu administraciju, reformu poreskog sistema, zdravstva, penzionog sistema i drugo, tu nas, kako kaže Atanacković, reforme tek očekuju.

On je napomenuo da su to zaista ozbiljni zahvati, ali i da bez njih nećemo moći značajnije da iskoračimo sa promenama u društvu i privrednom sistemu.

"Ranije smo, takođe, protestovali protiv, u najmanju ruku da kažem, 'divljanja' lokalnih zajednica, koje su svojim najčešće parafiskalnim nametima obesmišljavali privrednu aktivnost u lokalnoj zajednici. I dalje imamo neke apsurde kada je reč o zahvatanju na nivou komunalnih usluga, na primer, još se iznošenje smeća naplaćuje po kvadratu poslovnog prostora, neselektivno, bez obzira da li možda neko nema ni jednu kantu smeća", istakao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, neshvatljivo je da neko ko ima praznu halu i ne radi nekoliko godina u njoj, plaća za iznošenje smeća koje uopšte nema.

On je naveo i da opštine imaju neujednačena opterećanja za privredu, kao i da su prošle godine u nedostatku sredstava koje su ranije dobijale iz budžeta mnogo povećale porez na imovinu.

"U pojedini gradovima ne razlikuju zone već na isti način tretiraju u naplati magacin i luksuzan prostoru ili ne razlikuju centar i periferiju", kaže Atanacković.

On smatra da vlada mora veće napore da učini kako bi se promenio pristup državne administracije problemima privrede, navodeći da je se i dalje privednici suočavaju sa šumom propisa.

"Na primer, neko ko se bavi izradom nameštaja trebalo bi da zaposli pravnika ili ekonomistu samo da bi se izborio sa šumom propisa, jer u suprotnom neće ni biti svestan da možda pravi prekšaj i da može da dobije milionsku kaznu", naveo je Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: