Ko će kupovati stanove u BG na vodi

U Srbiji ima više od 300.000 podstanara, a zbog trenutne ekonomskoesituacije, biće ih još više, jer na tržištu nekretnina nikada nije bilo gore.

Srbija

Izvor: Danas

Ponedeljak, 27.04.2015.

13:37

Default images
Foto: Thinkstock.com

Stanovi se ne prodaju, jer kupci nemaju "žute banke" ni za one stambene jedinice kojima se cena srozala za stotine evra po kvadratnom metru, tvrde agenti za nekretnine.

Cene nekretnina konstantno padaju, ali kupaca nema. Pad cena će se nastaviti, vreme će pokazati do kada, a trenutno jedino što može da se proda jesu mali stanovi, garsonjere i jednosobni - kažu za list Danas u agenciji Libero. Dvosobne i trosobne stanove, napominju, niko ne traži. Osim katastrofalne kupovne moći, na ovakvu situaciju, tvrde u ovoj beogradskoj agenciji za nekretnine, uticao je i štrajk advokata, i naravno uvek složene birokratske procedure. I ovde, ali i u nekoliko drugih agencija kažu da su najčešće kupci oni koji prodaju velike stanove, jer zbog troškova ne mogu da žive u njima i kupuju male.

"Šta da vam kažem, od Nove godine sve bukvalno stoji", odgovaraju na naše pitanje u agenciji Palas. Agentkinja u ovoj beogradskoj agenciji potvrđuje priču da se traže jedino mali stanovi koji koštaju od 30.000 do 50.000 evra.

"Novogradnja se čak manje traži, a ne pomaže ni to što su cene toliko pale da po širem centru kvadratni metar može da se kupi i za 1.000 do 1.100 evra", kažu u Palas nekretninama.

Kada se na celu ovu lošu situaciju doda i to da naselja Stepa Stepanović i novobeogradski Belvil još nisu rasprodali sve svoje kapacitete, a u obzir uzmu i privatni investitori koji su se zaletali pa sada ne mogu da nađu kupce, dolazimo do situacije da imamo stotine hiljade onih koji nemaju krov nad glavom i isto toliko stanova koji ne mogu da nađu svoje stalne stanare jer jednostavno - nemaju novca.

U Stepi je jesenas bilo na raspolaganju 500 neprodatih stanova, te je Direkcija za izgradnju bila prinuđena da za neke od njih spusti cene na 980 do 1.180 evra. U Belvilu je poslednjih šest godina prodato više od 1.800 stanova, ali još ima 80 koji čekaju svoje kupce.

Šta će tek biti kada država završi izgradnju "Beograda na vodi" i ponudi kupcima nove stotine hiljada kvadratnih metara stambenog prostora? Naravno, teško je zamisliti da će u ovoj situaciji kvadrate na toj luksuznoj lokaciji imati ko da kupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: