Dividende i dobit oborili deficit

Budžet Srbije je u martu 2015. godine imao deficit od 23,3 milijarde dinara jer su prihodi bili 67,5 milijardi, a rashodi 90,8 milijardi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

10:42

Default images
Foto: Freeimages.com

U prvom tromesečju ove godine budžetski deficit je iznosio 21,4 milijarde dinara. Neporeski prihodi budžeta u martu iznosili su od 14,9 milijardi dinara, od čega je uplata dobiti Elektromreža bila pet milijardi dinara. Poreski prihodi iznosili su 52,3 milijardi dinara, a donacije 0,3 milijarde dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 27 milijardi, kao i od akciza u iznosu od 13,4 milijarde dinara.

Na rashodnoj strani budžeta, kako je navelo Ministarstvo finansija, za mart je karakterističan visok iznos isplaćenih kamata u skladu sa planom otplate obaveza po osnovu javnog duga.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,3 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije i iznosi je 17 milijardi dinara.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara, a povećani su kapitalni izdaci i rashodi za subvencije. Na nivou opšte države u prvom kvartalu je zabeležen deficit u iznosu od 21,1 milijarde dinara. Prema dogovoru sa MMF, maksimalni iznos deficita za prvi kvartal je 55,7 milijardi dinara.

Po tumačenju Ministarstva finansija, bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane budžeta u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 14,4 milijarde dinara, a uštede su postignute uglavnom usled slabe realizacije javnih inevsticija.

Budžet Vojvodine je imao suficit od 1,6 milijarde, suficit RFZO je iznosio dve milijarde dinara, dok je PIO fond imao deficit u iznosu od 3,8 milijardi dinara.

Na nivou lokalnih samouprava suficit je iznosio 4,4 milijarde dinara što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu u februaru, s obzirom da se tada plaćaju kvartalne obaveze po tom osnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: