"Jezivi dug Galenike oterao Soroša"

Premijer Aleksandar Vučić ukazao je da su zbog ogromnih starih obaveza, Soroš i neki drugi odustali od privatizacije "Galenike", čiji dug čak 220 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2015.

08:10

Default images
Foto: Freeimages

"Razlog za odustajanje investitora od privatizacije je očajno stanje preduzeća, pošto je stanje starih obaveza u visini od 220 miliona evra, a kamate su jezive", reklao je Vučić novinarima za vikend u Smederevu.

Prema njegovim rečima, neko bi želeo da preuzme "Galeniku" platio bi 100 miliona evra, a ostatak bi ostao na državi.

"Na kraju moraćemo mi da platimo", istakao je Vučić, upitavši kako je to uspešno upravljano "Galenikom" ako su toliki dugovi.

"Zahvaljujući izvanrednoj vladavini stručnjaka koji su razarali zemlju 15 godina imamo ovakvu situaciju", zaključio je premijer.

List Danas objavio je pre dva meseca da je američki biznismen Džordž Soroš zainteresovan da kupi Galeniku.

"I najveće plate ići će dole"

Govoreći o platama u javnom sektoru Vučić je kazao da se nije odustalo od smanjenja najviših plata u javnom sektoru, navodeći da ministri i poslanici imaju najniže plate u istoriji.

"Mi smo upravo zato imali i onaj solidarni porez, kojim su oni koji imaju najviše plate u javnom sektoru bili najviše oporezovani. Nisam odustao od toga iako ne mogu da kažem da su ministri i poslanici srećni zbog plata koje imaju, pošto su najniže u istoriji", rekao je Vučić.

Sa druge strane, premijer smatra da mnogi drugi i dalje imaju visoke plate u državnom sektoru, posebno iznad 150.000 dinara, i da tu treba da se pronađe određeni način da se smanje, kako bi se pokazalo da zajednički sa ljudima podnose teret reformi.

"Nisu to velike uštede, ali je to iz ovog simboličkog ugla veoma, veoma značajno", rekao je Vučić i dodao da će se za to zalagati i da će se to i napraviti, ukoliko Ustavni sud to ne "sruši" svojom odlukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: