Proizvedeno uglja veća od planirane

Predsednik Nadzornog odbora JP Resavica Marko Maljković izjavio je da su rudari za tri meseca ove godine ostvarili proizvodnju od 102 odsto u odnosu na plan.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

15:25

Default images
Foto: Freeimages.com

"Uprkos, već dužem periodu i hroničnom nedostatku jamskih radnika - rudara, trenutno nedostaje preko 200 kopača uglja, za prvi kvartal ostvarena je proizvodnja od 102 odsto u odnosu na plan", rekao je Maljković Tanjugu.

JP PEU se suočava sa brojnim problemima, kako objektivnim, odnosno sistemskim, tako i unutrašnjim, ali za tri meseca ove godine ostvarilo je puno pozitivnih rezultata, ponovio je Maljković.

Krajem marta, zahvaljujući angažovanju ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i Sindikata, potpisan je Kolektivni ugovor za JP PEU, koji je prihvatljiv za sve strane, dodao je Maljković i istakao da je "rigoroznim merama štednje, iznos reprezentacije u ovom periodu samnjen za 60 odsto".

Kad je reč o štednji, u praksi je implementiran sitem GPS za praćenje potrošnje goriva, čime će se steći kompletan uvid u potrošnju, a očekuje se da će doći do racionalizacije potrošnje goriva, dodao je on.

"U saradnji sa vladom i nadležnim ministarstvima privode se kraju pregovori oko prve tranše kredita koji je dobijen od Češke Rpeublike, čijim sredstvima će se maksimalno intenzivirati investicioni radovi", rekao je Maljković.

Reč je o kreditu Cceške ekspertske banke u iznosu od deset miliona evra u opremi za otvaranje novih ležista uglja u jamama "Chirikovac" i "Sstavalj". Deo kredita koristiće se i za mehanizaciju rudnika "Soko" u vrednosti oko 1,2 miliona evra, s kojim bi se podigla proizvodnja za oko 300.000 tona uglja.

Deo opreme od tog kredita biće instaliran i u jamu "Strmosten" u sastavu Rudnika "Rembas" u Resavici.

Vlada je obezbedila i subvencije od 4,4 milijarde dinara, koje su, uglavnom namenjene za plate rudara.

"Trenutno su dva najizraženija problema koja sprečavaju bolje funkcionisanje JP PEU nedostatak jamske radne snage i nedostaka finansijskih sredstava za investicione radove u rudnicima", podvukao je Maljković.

On je istakao da se sa Ministarstvom rudarstva i energetike traži način za zapošljavanje novih rudara, prevenstveno na mestima onih koji su otišli u penziju.

"Ipak, najveću problem za bolje i prosperitetnije funkcionisanje JP PEU je trenutno, problem presuda u vezi sa smenskim radom rudara, koji će drastično urušiti dalje poslovanje i postojanje preduzeća ukoliko se ne reši u skorije vreme", upozorio je Maljković.

On je ocenio da JP PEU "ne može samo da se izbori sa tim problemom" i istakao da su u toku "intenzivni razgovori sa nadležnim institucijama vlade i Sindikatima kako bi se iznašla najoptimalnija rešenja koja će zadovoljiti i rudare i sačuvati JP PEU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: