Mali:Ugovor o BG na vodi biće javan

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da će ugovor o realizaciji projekta "Beograd na vodi" biti pravnosnažan kada Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

14:23

Default images
Foto: Tanjug

On je dodao i da će onda javnosti biti objavljeni svi njegovi elementi.

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora za taj projekat, rekao da su ostale još dve, tri pravne radnje da se završe i poručio da nema nikakvih tajni u vezi sa tim ugovorom.

"Za Vladu Srbije i Grad Beograd ne postoje tajne i nema nikakvih tajnih ugovora. Ugovor će biti dostupan javnosti u celini", istakao je Mali.

On je dodao da će svi elementi ugovora biti poznati kada se Komisija za zaštitu konkurencije saglasi sa ugovorom i poručio da će svi gradjani moći da vide ugovor u celini. Potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi" važan je dan za Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna, a taj projekat značajan je za budućnost glavnog grada, jer će doprineti zapošljavanju i pokrenuti privredu i građevinsku industriju, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Ovo je važan dan za Beograd i Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna da se Beograd spusti na ovaj deo reke Save i da krenemo sa izgradnjom ovog značajnog projekta koji će promeniti perspektivu, život u Beogradu i budućnost ovog grada, ali i doprineti pokretanju naše građevinske industrije, privrede, zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta. Zato je važan", rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora.

On je čestitao Vladi Srbije i predsedniku Upravnog odbora "Igl Hilsa" Muhamed Alabaru potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju i početku izgradnje projekta.

"Projekat je važan i zbog toga što kroz ovako važan projekat pokazujemo da smo stvorili pozitivno investiciono okruženje, da možemo da privučemo velike investitore i za ih zadržimo", rekao je Mali i zahvalio Alabaru što je odlučio da deo svog novca, znanja i vremena da uloži u Srbiji.

Ukazujući na značaj projekta, gradonačelnik je ukazao i da nema nijednog tako velikog projekta koji se realizuje u Evropi.

"Beograd na vodi je najveći projekat ovog tipa ne samo u regionu već i u Evropi i treba da budemo ponosni što se nalazi baš u našoj zemlji", rekao je gradonačelnik Beograda.

On je zahvalio predsedniku vlade Aleksandru Vučiću na posvećenosti, ističucuhi da nez njegove vizije, usmerenja i podrške ne bi imali tako prijateljske i čvrste odnose sa UAE.

Takođe je istakao da je važno da se ispune svi postavljeni rokovi i da se projekat realizuje na vreme.

Mali je kazao da je rad na projketu dobar primer kako sve institucije, i republičke i gradske, mogu da rade kao tim i zajednički rešavaju probleme.

Prema njegovim rečima, do sada je srušeno 190 objekata na podrčuju gde će biti prva faza "Beograda na vodi", preseljeno 90 porodica, uklonjeno 46 brodova.

Vrednost Ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", je 3,5 milijardi evra.

Potpisali su ga potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Igl Hilsa" Muhamed Alabar i direktor "Beograda na vodi" Aleksandar Trifunović.

Mihajlović: Veliki dan za Beograd i Srbiju

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je, posle potpisivanja ugovora za "Beograd na vodi", da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju.

"Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi", rekla je Mihajlović.

Uz ovaj projekat će budućim generacijama ostaviti moderniji, lepši i otvoreniji Beograd i Srbiju, poručila je Mihajlović.

"Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju", dodala je Mihajlović.

Ona je izrazila očekivanje da će ugovor biti realizovan u predviđenom roku.

"Hajde da već krajem ovog leta počne izgradnja, a od onda Beograd bude stecište onih koji će doći ovde da žive", rekla je ona odgovarajući na novinarska pitanja o prodaji stanova.

Mihajloviheva je dodala da ta prodaja zavisi od ponude i tražnje, ali da je sigurno da Beograd pokazuje trend razvoja i da ništa neće ostati neprodato.

Beograd neće snositi rizik ako nešto ostane neprodato, a takvog rizika po svim analizama nema, naglasila je Mihajlović.

"Beograd i Srbija neće izgubiti, već samo mogu da dobiju, tako što će se ovde zaposliti građevinska industrija i što će u Beogradu da se radi, jer svaka investicija je šansa da kompanije rade i ljudi dobiju posao", dodala je ona.

Mihajlović je naglasila i da je vlada poslednjih godinu dana pokazala da sve što je obećala i uradala, istakavši da niko nije verovao da će biti izmešteni stari brodovi, pa je to urađeno, da niko nije verovao da će biti donet zakon za taj projekat, a mon je usvojen, kao i da niko nije verovao da će biti potpisan ugovor, a danas je potpisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: