Kragujevcu autobuska od 12 mil EUR

Godinu i po dana Kragujevac ima improvizovanu autobusku stanicu. Lokalna samouprava najavila je izgradnju potpuno nove u vrednosti od 5 do 12 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

16:19

Default images
Foto: Freeimages.com

Srećni su oni koji imaju jednog jedinog prevoznika, pa znaju redosled vožnje. Većina mora lično da se uveri u raspored za određeni dan. Putnici nemaju gde da se sklone kada pada kiša ili upekne zvezda. Neretko se događa da putnici ostanu i bez mesta u autobusu.

Lepa vest je da grad planira gradnju nove autobuske stanice na dve lokacije. U toku su pregovori sa velikim kreditorima. Stanica, kao vlasništvo grada doneće dobrobiti i Kragujevčanima, najavljuju čelnici.

“Biće otvaranja i novih radnih mesta za građane Kragujevca. Lokacija ispod sadašnjeg sajma na uglu Petrovačke magistrale. To je jedna, a druga lokacija je bukvalno uz autoput, glavni put gde je nekada bilo zemljište za firmu Validus koje je vraćeno gradu”, objašnjava Predrag Dajević, član gradskog veća za investicije.

Grad razmatra idejno rešenje Bojana Pavlovića, za koje se, zbog finasija, ne zna da li u celosti moše da bude realizovano. Projekat podrazumeva snabdevanje solarnom energijom.

Kako kaže Pavlović , sve je razrađeno do najmanjeg detalja i veliko ulaganje bi se brzo vratilo.

“Ukoliko se razmišlja o kreditu iz Evropske banke, to bi značilo da bi se taj kredit u pet, šest godina vratio. Sama stanica bi vratila finansijska sredstva, koja bi grad uzeo”, objašnjava arhitekta.

Dok čelnici smatraju da bi grad trebalo da bude vlasnik autobuske stanice, ekonomski stručnjaci smatraju drugacije jer kako kažu, država se pokazala kao loš investitor i kao loš vlasnik.

Iz kragujevačke Direkcije za urbanizam nisu u mogućnosti da govore na ovu temu, dok grad ne prikupi sve podatke u vezi sa projektom.

“O konačnoj lokaciji i saobraćajnom rešenju nove autobuske stanice moći ćemo da se govorimo nakon izrade Generalnog urbanističkog plana 2025. Tada će se precizno znati konačna lokacija i vlasnička struktura”, objašnjavaju iz Direkcija za urbanizam Kragujevaca.

OFF: Sa oko dve stotine hiljada stanovnika, Kragujevac vec godinu i podana nema autobusku stanicu. Ljudi prevoz cekaju na improvizovanojstanici, pod otvorenim nebom. Dok nekadasnja tiho pada u zaboravi i talozislojeve prasine Kragujevcani strpljivo cekaju da dobiju stanicu kakvuzasluzuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: