Pare od Telekoma krpe rupe kredita

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da bi od prodaje Telekoma Srbija moglo da se dobije oko tri milijarde evra, od čega je oko 78 odsto deo države.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

14:36

Default images
Foto: Tanjug

Taj novac će se trošiti mahom na infrastrukturne projekte i vraćanje ranijih nepovoljnih kredita, ističe Vučić.

"Prvi savetnik smatra da je moguće da dobijemo oko tri milijarde od prodaje Telekoma, a mi imamo deo od 78 odsto. Ako bi to bilo realno, to bi bio ogroman novac", rekao je Vučić u Smederevu, gde je sa novinarima razgovarao o učincima svoje vlade u prvoj godini mandata.

Prema njegovim rečima, polovina tog iznosa bila bi korišćena za vraćanje "demokratskih" kredita koji su uzimani po visokim kamatama od 7,5 i 7,8 odsto, a koji su kratkoročni, na pet godina.

Milijarda evra bi se, naveo je premijer, potrošila na vraćanje tih kredita, a druga milijarda projekte poput pruge Beograd-Budimpešta, puteve...

"Lično ću da se bavim time, jer je po planu bilo da u aprilu potrošimo četiri milijarde dinara na projekte, a nećemo ni milijardu potrošiti. To kao premijer ne smem više da tolerišem. Moramo to da potrošimo, jer na takav način podižemo građevinsku industriju", rekao je Vucić, dodajući da država ne može 100 odsto da kreira rast, ali u ovoj meri može.

On je istakao da će se sada graditi 130 kilometara autoputa za godinu dana, i podsetio da je ranije u Srbiji rađeno po tri do devet kilometara autoputa godišnje.

Vučić je naveo da će građani krajem sledeće godine, od Obrenovca do Čačka, moći da putuju autoputem.

Govoreći o novcu iz budžeta koji nije iskorišćen za investicije u infrastrukturne projekte, premijer je naveo da oko 50 miliona evra do sada nije potrošeno, "jer nismo znali kako".

"Nemamo dovoljno projekata i znanja u ovoj oblasti, što je sramota. Od Evropske banke za obnovu i razvoj odmah možemo da dobijemo kredit, ali je naš problem što i kad imamo pare, ne znamo da ih potrošimo, a neću da dozvolim da se taj novac baca u bunar da bi se kupili izbori", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: