Ikea konačno stiže u Bubanj potok

Švedska Ikea dobila je lokacijsku dozvolu za izgradnju prvog prodajnog centra u Srbiji, na prilazu Beogradu kod Bubanj potoka, "Ikea Beograd istok".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

15:44

Default images
Foto: Beta

Nakon dobijanja lokacijske dozvole, Ikea mora da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole Sekretarijat za urbanizam.

Pre početka izgradnje moraju biti ispunjeni uslovi kao što je dogovor o komunalnom i infrastrukturnom opremanju i izmeštanje naplatne stanice "Bubanj potok" na auto-putu Beograd - Niš, kako bi bio omogućen pristup tom objektu.

Građevinska parcela novog centra Ikea, kako je preneo Beobild, nalazi se posle naplatne stanice Bubanj potok, na izlazu iz Beograda, što je neprihvaljivo za investitora, ali tu se računalo na gradske planove. Izmeštanje naplatne stanice je planirano zbog budućeg ukrštanja obilaznice oko Beograda s auto-putem Beograd-Niš, ali pošto taj deo obilaznice još nije izgrađen, naplatna stanica nije izmeštena.

Prema onome što je Ikea kao investitor predočila, izgradnja prodajnog centra ne može da počne dok se naplatna stanica ne premesti, i to može da uspori radove na izgradnji prodajnog centra.

Parcela za novi centar Ikee je površine 26,2 hektara i u prvoj fazi treba da bude izgrađen maloprodajni objekat bruto površine od 38.660 kvadratnih metara, na tri sprata i parking pod otvorenim nebom za oko 1.500 vozila.

U oktobru 2014. potpisan je Memorandum o saradnji Ministarstva građevinarstva Srbije, Grada Beograda i kompanije Ikea.

Prvi objekat kompanije Ikea trebalo je, prema planovima investitora, da bude otvoren krajem 2016. godine i da se zaposli 300 radnika. Ikea je najavila da će uložiti oko 300 miliona evra u izgradnju pet robnih kuća u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: