KG: Zaduživanje od 220 mil. RSD

Odbornici kragujevačke Skupštine usvojili su odluku o kratkoročnom zaduživanju Kragujevca za 220 miliona dinara, radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 24.04.2015.

14:07

Default images
Foto: Thinkstock.com

Obrazlažući predlog odluke o zaduživanju, član gradskog veća za finansije i imovinu Igor Mitrović rekao je da je gradska uprava u poslednja četiri meseca smanjila zaostale obaveze za oko 500 miliona dinara, ali da su visoke nasleđene obaveze još veće nego što je prvobitno utvrđeno.

"Prema završnom računu grada za 2014. godinu, ukupne obaveze grada iznosiće više od četiri milijarde dinara, ne uključujući obaveze za reprogramirane kredite od 1,2 milijarde dinara", naveo je Mitrović.

Prema njegovim rečima, kratkoročni kredit za finansiranje deficita tekuće likvidnosti, biće u formi revolving kredita, što znači da se kamata plaća samo na sredstva koja grad povlači u određenom trenutku, kao i da lokalna samouprava ne mora da iskoristi svih 220 miliona dinara.

Odbornici opozicione Zajedno za Šumadiju glasali su za kratkoročno zaduživanje grada i mišljenja su da je kredit trebalo uzeti početkom godine jer, kako su naveli, možda bude problema da se vrati do kraja godine, kako se planira.

Da kredit ne može mnogo da pomogne smatraju odbornici opozicione Demokratske stranke. Oni su zamerili što nije, kako su naveli, sasvim jasno iz kojih izvora će biti vraćen.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da se kredit neće koristiti za investicije, već da će se njima rešavati određeni problemi građana i tekuća likvidnost gradskog budžeta.

Odbornici kragujevačke Skupštine usvojili su i izveštaj o radu kancelarije Zaštitnika građana za 2014. godinu, plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije u ovoj godini, odluku o organiziaciji i funkcionisanju sistema zaštite i spasavanja, kao i odluku o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za Rome za period 2015.-2018. godina.

Odbornici su osvojili i predlog odluke o dodeli zvanja "Počasni građanin" i Godišnje nagrade Kragujevca, povodom 6.maja - Dana grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: