Taksisti negoduju, ne sme doći Uber

"Uber" aplikacija neće dobiti dozvolu, pišu Večernje novosti. Naime, iz udruženja taksista najavljuju da će se boriti svim silama da spreče dolazak "Ubera"

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

13:29

Default images
Foto: Tanjug

Najavu da će sledećeg meseca u Beograd stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja

Dok se gradske vlasti u Beogradu zajedno sa taksistima bore protiv ilegalnih vozača koji naplaćuju vožnju, šuška se da bi ovo tržište moglo da postane još tesnije već krajem maja. Naime, pored domaćih "divljaka", taksistima u glavnom gradu konkurencija bi mogla da bude i američka firma "Uber" koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima, bez obzira na to da li su u pitanju profesionalni taksisti ili ne.

Najavu da će sledećeg meseca u Beograd, kao i u ostatak regiona, stići kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, uzburkala je domaća udruženja. Beogradski taksisti su se tim povodom u sredu našli za stolom sa nadležnima iz Ministarstva za saobraćaj kako bi stali na put prevozu koji smatraju nelegalnim i nebezbednim.

"Stav svih udruženja i taksista je da ćemo se boriti svim silama da sprečimo dolazak "Ubera"", kaže Aleksandar Bijelić iz Saveza taksi udruženja Srbije. - Tvrdim da to nije dobro ne samo za nas taksiste zbog nelojalne konkurencije, već pre svega za građane i njihovu bezbednost. Konstantno se borimo protiv nelegalnih taksista, a ova aplikacija pomaže upravo takvima da dođu do mušterije. I stav Ministarstva je da neće dozvoliti bilo kome sa takvom aplikacijom da radi jer je to u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Inače, uz pomoć "Uber" aplikacije svaki korisnik android telefona može praktično da bude i klijent i taksista, nezavisno od toga da li ima taksi dozvolu. To nije profesionalni vozač sa licencom, a ne vozi ni profesionalno vozilo koje mora na tehnički pregled svakih šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: