"Ratko Mitrović": Istina o "Stepi"

U “Ratko Mitrović niskogradnji” tvrde da će rekonstrukcija Vojvode Stepe biti završena u roku. Grad tražio izmene projekta i radove koji nisu bili predviđeni

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2015.

10:27

Default images
Foto: beobuild.rs

Iako evidentno na pojedinim deonicama Vojvode Stepe postoje određena zakašnjenja u odnosu na planiranu dinamiku, prema oceni stručnog nadzora, rok za završetak radova, 11. jul, ni na koji način nije ugrožen.

To kažu u preduzeću MBA "Ratko Mitrović niskogradnja", povodom optužbi gradskog menadžera Gorana Vesića da rekonstrukcija kasni. Izvođači ističu da su predviđeni radovi izuzetno složeni, pošto pored rekonstrukcije postojeće saobraćajnice i tramvajske pruge obuhvataju kompletnu rekonstrukciju svih podzemnih instalacija.

"Napominjemo da ugovorom nije predviđeno fazno izvođenje radova i fazno puštanje javnog saobraćaja u ulici, već je predviđen samo rok završetka svih radova, tako da izvođač ni na koji način nije prekršio ugovor i u potpunosti poštuje sve ugovorene obaveze", kaže Ilija Đorđević, direktor MBA "Ratko Mitrović niskogradnja".

"Bez obzira na to, izvođač je stanovnicima ulice i vlasnicima poslovnih objekata omogućio pristup kada god je to bilo moguće i nije ugrožavalo radove", navodi on.

U ovom preduzeću dodaju i da su više puta građani svojim parkiranjem ometali radove.

"Radove je posebno usporio nedostatak projektne dokumentacije, njena nepotpunost i neusaglašenost sa stanjem na terenu. Tako su nam dokumentacija i građevinska dozvola za rekonstrukciju kružne raskrsnice Autokomanda dostavljeni tek u januaru 2015. odnosno šest meseci nakon početka radova", objašnjavaju u građevinskom preduzeću.

"I to je razlog što je rekonstrukcija ovog dela počela sa zakašnjenjem od tri meseca u odnosu na planirani početak radova", navode.

Još jedan od otežavajućih faktora bile su instalacije na koje je izvođač nailazio od početka radova, a koje nisu ili su pogrešno ucrtane u projektu. Osim toga, na zahtev investitora rađene su izmene glavnog projekta i izvođeni mnogobrojni radovi koji nisu bili predviđeni projektom.

U MBA "Ratko Mitrović niskogradnja" dodaju da su pojedine izjave da radovi teku loše i da krivicom izvođača neće biti završeni u roku neosnovane i preuranjene, pošto je do kraja roka ostalo nešto manje od tri meseca, što predstavlja četvrtinu ugovorenog roka.

U preduzeću "Ratko Mitrović" kažu da je izbor izvođača radova obavljen 1. juna 2014. punih osam meseci nakon isteka roka za dostavljanje ponuda. Ugovor je potpisan 12. juna 2014. a radovi su početi mesec dana kasnije. Kako se navodi u saopštenju, iako nije jasno zbog čega je izbor izvođača i zaključenje ugovora obavljeno sa ovolikim zakašnjenjem, nesporno je da je sve urađeno u skladu sa tenderskom procedurom i po zakonu.

Iako je plaćanje izvedenih radova u poslednje vreme u skladu sa ugovorenim rokovima, na početku grad je kasnio 26 dana sa uplatom avansa, zbog čega je izvođač imao teškoće sa nabavkom materijala potrebnih za početak radova. Osim toga, finansijsku situaciju otežavaju dugovanja grada za druge izvedene projekte, recimo petlju Careva ćuprija, navode iz preduzeća MBA "Ratko Mitrović niskogradnja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: