Da isključite centralno - nemoguće

Iako je veliki broj vlasnika stanova u Nišu najavio isključenje sa sistema daljinskog grejanja odmah po okončanju grejne sezone, izgleda da to neće biti moguće.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.04.2015.

08:56

Default images
Foto: Thinkstock

Naime, predstavnici grada su nakon sednice Upravnog odbora Udruženja "Toplane Srbije" saopštili da još nije izvesno da će građani moći svojevoljno da se isključe.

Nišlije, koje žive u stambenim zgradama, proteklih godina su se isključivale sa toplovodne mreže tek nakon vođenja dugih sudskih sporova, pošto gradski propisi takvu mogućnost ne dozvoljavaju, ali je ovog proleća bilo najava da će se ti propisi promeniti.

Gradski većnik Miloš Banđur rekao je da nadležne uprave i službe još mere argumente "za i protiv" davanja dozvole za isključenje.

"Isključenje sa mreže korisnika u višespratnicama nije jednostavno i nije stvar dobre volje lokalne samouprave. Ponekada je tehnički neizvodljivo da se neko isključi sa mreže naročito ukoliko vertikale prolaze kroz stan", rekao je Banđur.

On je istakao da postoji opasnost da se korisnici daljinskog grejanja nakon isključenja ponovo priključe na mrežu, a to neće moći niko da proveri jer aktuelno zakonodavstvo garantuje nepovredivost stambenog prostora.

"Najbolji način da se ovaj problem reši i da građani odustanu od isključenja je smanjenje fiksne cene grejanja na prihvatljiv nivo, kao i ugradnja ventila i delitelja toplote. Tada će korisnici moći da sami reguliši utrošak toplotne energije i visinu računa", naglasio je Banđur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: