Srpska rakija i od smrznute maline

Inovacioni centar Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka razvili su tehnološki postupak za proizvodnju rakije od maline.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

17:18

Default images
Foto: Freeimages.com

Novi postupak omogući će omogućiti korišćenje sirovine tokom cele godine.

Taj postupak omogućiće proizvođačima da koriste zamrznutu malinu, uz očuvanje senzornih osobina, mirisa i ukusa, a prednost je i to što ta inovacija omogućava proizvodnju rakije od višestruko manjih količina voća.

Kako je saopšteno danas na promociji "malinovače" u Privrednoj komori Srbije, klasičnim postupkom treba 16 kilograma maline za proizvodnju litra 40-procentne rakije, a u novom tehnološkom postupku svega 1,2 kilograma tog voća. Cena rakije biće između 10 i 15 evra.

Stručni tim projekta naveo je da su već vođeni razgovori sa jednim ozbiljnim srpskim proizvođačem o kupovini te tehnologije ili zajedničkoj proizvodnji, koji će biti nastavljeni.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević ocenio je da će rakija "malinovača" proizvedena novim tehnološkim postupkom naći svoje mesto ne samo na domaćem, već i na zahtevnom tržištu Evropske unije i u svetu.

On je istakao da Srbija prati aktuelne zahteve svetskog tržišta i primenjuje nove standarde proizvodnje kako bi bila konkurentnija, ukazujući da su rakije od jagodastog voća, pre svega maline i jagode, sve traženije u poslednje vreme.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Aleksandar Belić naglasio je da je inovacioni segment jako važna oblast rada tog ministarstva, najavljujući da će 28. aprila u PKS bit organizovan veliki skup sa ciljem dolaženja do prvog nacrta tema, odnosno prioriteta u novom ciklusu projekata tehnološkog razvoja.

Rukovodilac Centra za inovacije PKS Mihailo Vesović rekao je da ne postoji "srpskiji" proizvod od rakije, ukazavši da nam nedostaje komercijalizacija. On je dodao da je značaj voćnih rakija na svetskom tržištu sve veći.

Radosav Cerović iz Inovacionog centra Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda, podsetio je da vrednost tog inovacinog projekta, realizovanog uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, iznosi 4,6 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: