Maribor: Hoćemo BG sistem parkinga

Predstavnici Maribora zainteresovani su da kupe sistem kontrole i naplate parkiranja putem SMS-a, koji se primenjuje u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

14:09

Default images
Foto: Thinkstock

Župan opštine Maribor Andrej Fištravec rekao je da se u tom gradu parkiranje još uvek plaća kupovinom karata, da ne postoji mogućnost plaćanja putem mobilnog telefona i da su gradski čelnici Maribora veoma zainteresovani za najnapredniji sistem kontrole i naplate parkiranja putem SMS-a, koji se primenjuje u Beogradu.

Parking menadžment sistem Beograd objedinjuje funkcije naplate i kontrole, parking kompanijama omogućava da upravljaju procesom pružanja usluga parkiranja i naplate, dok korisnicima daje opciju plaćanja parkiranja slanjem SMS poruke sa mobilnog telefona.

"Beogradski „Parking servis” sada nudi naš beogradski proizvod drugim gradovima i tako otvara mogućnost da ga izvezemo u Evropsku uniju. Njegovom prodajom omogućićemo dodatni priliv sredstava u budžet grada", rekao je gradski menadžer Goran Vesić na predtavljanju tog sistema u mariboru, prenosi Beoinfo.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković podsetio je da od prošle godine, prvi put od uvođenja zonskog sistema, naplatu parkiranja putem SMS-a u Beogradu rade srpske firme koje su pobedile na tenderu i izradile softver.

"Deset godina od uvođenja zonskog sistema parkiranja u Beogradu i opcije plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona, „Parking servis” po prvi put ima svoj softver za naplatu i kontrolu parkiranja. Imamo najsavremeniji mogući sistem, koji se primenjuje u Beogradu i sa njim izlazimo na tržište. Naše znanje i iskustvo, takozvani „know-how“, ponudićemo svim zainteresovanim lokalnim saomoupravama koje žele da ga primene", rekao je Čupković.

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović kazao je da je u planu uvođenje boljeg sistema za navođenje građana ka parking garažama i slobodnim mestima u gradu jer prema anlalizama Sekretarijata za saobraćaj, se prosečno oko 40 minuta u Beogradu traži slobodno mesto.

"Verujem da kada bismo taj sistem usavršili, bile bi mnogo manje gužve u gradu jer bi ljudi brže nalazili slobodno mesto. Nastavićemo saradnju i pokušati da primenimo u Beogradu njihov sistem navođenja do slobodnog mesta. Uvođenjem takvog sistema poboljšava se kvalitet upravljanja saobraćajem u gradu, a smanjuje se i zagađenje", rekao je Rafailović.

Kako bi se sistem dalje unapređivao, a korisnicima omogućila bolja usluga, „Parking servis” razvija i android aplikaciju „Start-Stop“ za plaćanje parkiranja.

Posle Maribora, delegacija putuje i u Ptuj, kako bi i ovom slovenačkom gradu predstavila beogradski softver za naplatu. Grad Beograd će nastaviti da promoviše Parking menadžment sistem i u drugim slovenačkim gradovima u saradnji sa Srpsko-slovenačkim poslovnim klubom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: