Srbija ostala bez tri nemačke firme

Direktor Delegacije nemačke privrede u Beogradu Martin Knap kaže da su tri firme iz Nemačke prošle godine izabrale da investiraju u Makedoniju, a ne u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

13:15

Default images
Foto: Thinkstock

Knap je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da su tri nemačke firme posle razmatranja uslova za ulaganje u Srbiji i Makedoniji odlučile da ipak odu u Makedoniju.

"Morate znati koliko je konkurencija ojačala", kazao je Knap.

Knap navodi da nema najava da bi neka nemačka firma mogla da ode iz Srbije, a što se tiče novih investicija iz te zemlje, firme to uglavnom ne najavljuju unapred.

Knap je naveo da je posebno uspešna u Srbiji grupa investitora koja radi u industriji i koja na primer zapošljava 2.000 do 3.000 ljudi po preduzeću.

On je najavio osnivanje bilateralne privredne komore Nemačke i Srbije u narednih nekoliko meseci, prema međunarodnim sporazumima.

Nemačke firme su, kako je kazao, zainteresovane za industrijsku saradnju, pre svega u metaloindustriji i žele da nađu dobavljače za svoje firme.

Knap je naveo i da Nemačka ne želi sa svakom zemljom da ima neki veliki višak kada je reč o trgovinskoj razmeni, vec želi ravnotežu.

U Srbiji posluje 370 firmi sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju 25.000 ljudi.

"Razmena dve zemlje povećana je na više od tri milijarde evra", kazao je Knap.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger izjavio je danas da nemačke firme u Srbiji pokazuju veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: