Ne nadajte se jeftinijem gorivu

U Srbiji se ne očekuju velike promene cene goriva iako je trend rasta cene sirove nafte u prva četiri meseca 2015. uticao na poskupljenje goriva, kažu u UNKS-u.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

15:44

Default images
Foto: Thinkstock

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je Beti da se kretanje cene sirove nafte između 47,82 i 64,22 dolara za barel od početka ove godine prelilo na cenu goriva koju plaćaju krajnji kupci, ali ne direktno i ne u istoj srazmeri.

"Cena sirove nafte je povećana za oko 33 odsto, a cena goriva na benzinskim stanicama u regionu je porasla u proseku za oko pet odsto, različito od zemlje do zemlje i u zavisnosti da li je u pitanju dizel ili benzin", rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, kada se u procenu i uticaj kursa dolara postaje jasno koliko je teško dati dugoročnu prognozu kretanja cena.

"U svakom slučaju ne očekuju se onako drastične promene kakve su zabeležene u drugoj polovini 2014. godine, kada su izražene u procentima, promene cena u samo jednom mesecu bile dvocifrene", rekao je Mićović.

On je podsetio da polovinu cene goriva u Srbiji predstavljaju državna zahvatanja kroz akcizu i porez na dodatu vrednost.

Mićović je dodao i da je prosečna cena nafte od početka godine bila 56,07 dolara za barel, što je na nivou prosečne procenjene cene za čitavu 2015.

Prema podacima UNKS, prosečna cena barela nafte u 2014. bila je 98,59 dolara, ali je u drugoj polovini godine zabeležen oštar pad cene sa 115 na ispod 50 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: