Agonija Staklare, Vučiću pomagaj

Javno preduzeće Srbijagas obavestilo je Srpsku fabriku stakla u Paraćinu da će prekinuti isporuku gasa 1. maja zbog duga od oko 220 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

14:24

Default images
Foto: Thinkstock

Zbog toga su oba reprezentativna sindikata, Samostalni sindikat i Nezavisnost, još jednom pozvali premijera Srbije Aleksandra Vučića da im pomogne da reše situaciju u preduzeću jer će 850 radnika ostati bez posla.

Predsednik sindikata Nezavisnost Borivoje Jevtić je agenciji Beta izjavio da bi prekid isporuke gasa automatski značio kraj proizvodnje stakla, uništavanje opreme vredne više od 30 miliona evra i investicija od 116 miliona evra. Račun fabrike je pre oko šest meseci blokirao Srbijagas zbog duga od oko 220 miliona dinara. Istovremeno država Staklari duguje oko tri miliona evra za otpremnine koje su uz saglasnost tadašnje vlade isplaćene radnicima koji su dobrovoljno otišli iz fabrike.

Sindikati su poručili da bi rešenje za Staklaru bilo "prebijanje" dugova između fabrike i države.

Predstavnici sindikata su ranije pisali premijeru Vučiću i tražili da dođe u fabriku i pomogne im.

"Umesto njegovog odgovora dobijamo pismo od Srbijagasa o isključivanju gasa. Ne verujemo da je zatvaranje fabrike želja premijera, ali poručujemo da niko niće ući u krug fabrike da gasi peći i pozivamo ga da dođe i da nađemo neko rešenje", rekao je Jevtić.

Staklaru je za 35 miliona evra, marta 2012. godine, od Srbijagasa kupio konzorcijum bugarskih firmi Rubin i Glas industri, čiji je vlasnik Korporativno-trgovinska banka iz Sofije.

Agencija za privatizacija bi uskoro trebalo da završi kontrolu realizacije kupoprodajnog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: