Sušara iz Knića već grabi nagrade

Porodična firma "Agro integral" iz Bečevice, u opštini Knić, predstavila je sušaru za različito voće, povrće i začinsko bilje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

10:08

Default images
Foto: Agro integral

Prema procenama, sušara može da doprinese razvoju malih poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji.

Inovativna sušara, čiji je idejni tvorac direktor nedavno osnovane firme "Agro integral" Vladan Pantović, prošle godine osvojila je prvo mesto na regionalnom konkursu "Rokfeler" fondacije održanom u Albaniji, a drugu nagradu na nacionalnom konkursu za "Zelenu ideju".

Prema rečima Pantovića, sušara omogućava malim poljoprivrednim proizvođačima da proizvode u svom domaćinstvu osuše brzo i efikasno.

Naglašavajući da su kapaciteti prototipa sušare od 400 do 600 kilograma za, na primer šljive, Pantović je rekao da ona košta 20.000 evra, kao i da će firma "Agro integral" proizvoditi i sušare manjeg kapaciteta.

"Osnovna prednost sušare koju smo osmislili je protočnost, što znači da će sušenje u našim sušarama proizvođaču omogućiti potpunu automatizaciju procesa, kao i integrisanje standarda kvaliteta, što je kod procesa pripreme i sušenja proizvoda vrlo važno", izjavio je Pantović.

Takođe, dodao je on, sušara je višenamenska, pa u različitim režimima rada može da suši različito voće, povrće i začinsko bilje.

"Vrlo je fleksibilna u pogledu izvora energije za sušenje, imajući u vidu da je za njen rad potrebna topla voda", objasnio je Pantović i dodao, da sušara skraćuje i vreme sušenja čime štedi i energiju.

Pantović je naveo da je za sušenje luka, na primer, potrebno pet sati, dok je u većini drugih sušara potrebno sedam sati.

Firma "Agro integral" nastala je kao kompanija čiji model poslovanja, pored prodaje sušara, predviđa i udruživanje resursa kompanije i malih poljoprivrednih proizvođača u cilju obostranog ekonomskog jačanja.

"Uzimajući u obzir ekonomsku situaciju malih poljoprivrednih proizvođača i tehničke karakteristike sušare, gde u ovom segmentu prvenstveno mislimo na njenu mobilnost, naš plan je da u početku sušare izdajemo poljoprivrednim proizvođačima", rekao je kreator modela ruralnog razvoja na tehničkim karakteristikama inovativne sušare Igor Kojčić.

On je dodao da osnovni koncept razvoja podrazumeva disperzivnu proizvodnju u skladu sa, kako je rekao, zahtevanim standarima proizvodnje i kvaliteta, kao i udruženi plasman finalnog proizvoda, na temelju tehničkih karakteristika sušare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: