Kraj za SIEPA, stiže nova Agencija

Srbija još čeka na najavljenu reformu javne uprave i odgovor na pitanje kakvu korist država i građani imaju od brojnih agencija formiranih u proteklom periodu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

16:08

Default images
Foto: Thinkstock

Suđenje čeka samo tri direktora u nizu Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja poznatije kao SIEPA. I pored sumnji na brojne propuste u plasmanu novca svih građana Srbije, tužilaštvo je uspelo da slučaj izgradi samo u vezi sa lažnim ugovorima o delu koji su iz budžeta plaćeni 120 miliona dinara.

Godinu dana od hapšenja, Vlada stavlja tačku na ovu i Agenciju za regionalni razvoj, umesto kojih će biti formirana jedinstvena Razvojna agencija Srbije.

"Cilj je da se mnogo koordinisanijim i mnogo efikasnijim radom ustvari sve poslove koje su do sada obavljale te dve agencije usmerili ka ekonomskom razvoju", kaže ministar privrede željko Sertić.

Rad buduće Agencije trebalo bi da kontorliše Ekonomski savet koji će, kako se najavljuje, činiti profesionalni menadžment.

"Mi se zalažemo da se formira Akademija javne uprave u kojoj bi se praktično svi ljudi koji bi se zapošljavali u takvim agencijama edukovali kako na pravi i fokusirani način da pomognu lokalnim samouprava ili određenim regijama da zbilja poprave svoje okruženje", kaže Vladan Atanasijević iz NALED –a.

Za razliku od svojih prethodnica, nova agencija neće davati prednost stranim investitorima.

"Drago mi je da su konačno investitori iz zemlje izjednačeni sa stranim investitorima što je bilo nešto što smo zagovarali godinama, i da treba da imamo isti tretman. a danas najveći investitori upravo mogu da budu domaći privrednici i država", kaže vlasnik ITM Grupe Toplica Spasojević.

"Smatramo da je lakše da kompanija koja ima 100 zaposlenih da uz dodatne napore zaposli još 10 ili 20 nego da potpuno nova kompanija dolazi i pravi čitavu infrastrukturu", smatra Atanasijević.

Hoće li Razvojna agencija Srbije služiti domaćoj ekonomiji ili uhlebljenju partijskih kadrova kao većina dosadašnjih videćemo već od leta kada bi Zakon o ulaganjima trebalo da stigne do parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: