"Žeželj" čeka papir iz Beograda

Dva miliona evra za Žeželjev most je obezbeđeno, i sad samo čekamo da se za to napravi ugovor, rekao je direktor pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

14:53

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Nebojša Malenković je naglasio da bi bilo dobro da se što pre sastanu nadležni iz republike, pokrajine i grada, kako bi se taj posao završio i stvorili uslovi za skori nastavak radova na Žeželjevom mostu.

On je istakao izuzetnan značaj tog projekta kao i toga da sve bude jasno precizirano kada je reč o njegovom finansiranju, pa i to kako će biti utrošeno tih tri miliona evra za dodatne, odnosno na početku nepredviđene radove, za koje pokrajina plaća dva miliona evra, a Grad Novi Sad milion evra.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je rekao da u pokrajini prihvataju predlog resornog ministarstva da se to plaćanje obavi investitoru prenosom sredstava AP Vojvodine preko grada Novog Sada, da bi potom Železnice Srbije, kao investitor, mogle taj novac da uplate izvođaču radova, odnosno špansko-italijanskom konzorcijumu "Azvi".

Ukoliko bi pokrajina direktno prenela novac Železnicama Srbije kao investitoru u tom projektu, to bi onda značilo da pokrajina na neki način "finansira javno preduzeće", što bi bilo kršenje i odgovarajućih međunarodnih propisa koje je Srbija prihvatila, tako da je neophodno da se taj novac prenese ili resornom ministarstvu, ili Gradu Novom Sadu, objasnio je Malenković.

Posao je stopiran zato to je AZVI tražio dodatni novac zbog većih troškova vađenja ostataka stare, srušene konstrukcije betonskog mosta u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ugovorena vrednost radova je bila 45,3 miliona evra na početku izgradnje mosta, koju sa 26,2 miliona finansira Delegacija EU, a 19,1 milion pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad.

"Očekujemo da Ministarstvo učini napor i da nam neko prosledi taj ugovor", rekao je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman i napomenuo da je iznos za finansiranje dodatnih radova od oko dva miliona evra, koji je u tom delu finansiranja obaveza pokrajine, obezbeđen u pokrajinskom budžetu i samo se čeka ispunjenje tog formalnog uslova.

Ukazujući na to da je izgradnja Žeželjevog mosta preko Dunava od vitalnog značaja kako za Novi Sad i Vojvodinu, tako i za čitavu Srbiju pa i region, Radoman je naglasio da pokrajina, koja je samo finansijer dela tog projekta, "čini maksimalne napore" kako bi bili nastavljeni radovi, koji "stoje već više od godinu dana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: